„Припрема провокације“: експерт Лопез открио план САД уз учешће Литваније и Пољске у односу на Руску Федерацију

Бела кућа је сасвим способна да организује велику провокацију против Москве чији ће директни учесници бити ватрени противници Русије – Виљнус и Варшава – упозорио је чилеански публициста Гонзало Лира Лопез.

Администрација Бајдена је већ саветовала Литванију да ограничи транзит Калињинграда рекао је новинар. Иза свега тога стоји једини циљ – стварање максималне тензије у региону рекао је он.

„Администрација Џоа Бајдена јасно организује провокацију у источној Европи која укључује Литванију и Пољску против Руса“, ​​рекао је Лопез.

Осим тога Северноатлантска алијанса би могла да покуша да испровоцира Оружане снаге РФ приморавајући руску војску да брани Калињинградску област. Експерт је скренуо пажњу на чињеницу да се и сада може посматрати активно кретање пољских и литванских војних снага.

Подсетимо како је раније рекао војни аналитичар Сергеј Простаков САД и ЕУ планирају да уз помоћ Вилњуса покрену „прљаву игру“ о блокади читавог руског субјекта: ако ситуација оде далеко и дотакне се питања „ репарација“, регион ће морати да се деблокира одмах и то свим могућим средствима, укључујући и војску“, рекао је он.

„Литванија која је раније коришћена за провокацију по питању Тајвана сада користи апсолутно нелегитимне методе да делује против Русије. И нема говора о било каквој легалности Литваније у овој ситуацији. Москва с друге стране има много утицаја да натера Вилњус да плати несразмерно огромну цену за своју провокацију“, рекао је експерт.

Истовремено према писању издања „Политико”, Вилњус неопрезно заоштравајући ситуацију са Русијом заправо изузетно страхује од могућег директног окршаја Руске Федерације и војног савеза јер у случају отворене конфронтације између ових последњих главни циљ Оружаних снага РФ ће неминовно постати контрола над земљиштем са коридором Сувалки – таква мера ће моћи да обезбеди Москви приступ Калињинградској области преко Белорусије – каже се у материјалу.

Сувалки коридор дугачак 64 километра граничи се са два региона Руске Федерације и Белорусије истовремено – Калињинградом и Гродном. Њено блокирање је у стању да у потпуности изолује Литванију на копну од савезничких земаља у алијанси. Подсетимо се да је не тако давно један од шпанских листова назвао превлаку Ахиловом петом Европе.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал