Америка увећава одбрамбени буџет за 37 милијарди долара

Комитет за одбрану Представничког дома Конгреса САД унео је измене у нацрт одбрамбеног буџета земље за 2023. годину. Буџет је увећан за 37 милијарди долара, а то укључује и повећање војне помоћи Украјини до једне милијарде долара, наводи се у одлуци Комитета.

Према првој варијанти нацрта буџета коју је Комитет представио 20. јуна расходи за војну помоћ Украјини у 2023. фискалној години су били процењени на 450 милиона долара. Како се наводи у документу, предложено је да се шефу Пентагона да овлашћење за пружање подршке влади Украјине у области обавештајних и безбедносних питања.

Измене у нацрту буџета Представничког дома је одобрила већина чланова Комитета, за је гласало 42 конгресмена, а 17 је било против.
Документ предвиђа различите програме подршке савезницима Вашингтона у азијско-пацифичком региону и Европи, укључујући финансирање Пацифичке иницијативе, Европске иницијативе обуздавања и Иницијативе за балтичку безбедност.

Раније је амерички лидер Џозеф Бајден након разговора са украјинским лидером Владимиром Зеленским изјавио да су Сједињене Америчке Државе одобриле нови пакет војне помоћи Украјини у укупном износу од милијарду долара.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал