Гардијан: Украјинска избегличка криза тек почиње

Британски лист Гардијан објавио је чланак у којем се наводи да је права криза око украјинских избеглица тек почела и да ће се даље погоршавати.

Последњих недеља западна штампа све чешће објављује материјале са високим насловима о украјинској избегличкој кризи у Европи. Гардијан је отишао даље и објавио да криза не само да не јењава, већ се напротив убрзано погоршава.

Публикација пише о акутном недостатку средстава за обезбеђивање смештаја за скоро 7,5 милиона украјинских избеглица у земљама ЕУ због оштрог смањења потрошње на њих. У неким земљама су се суочили са недостатком стамбеног простора, као и повећањем трошкова закупа и смештаја. Све ово прати, према писању Тхе Гардијан нагли раст цена хране и основних добара.

„Тешко је у граду као што је Варшава где је чак и пре сукоба и повезане избегличке кризе постојао велики недостатак станова и растуће цене закупа. Слична слика се примећује и на другим местима ван Пољске“, цитира публикацију Џејсон Филипс, стручњак из Међународног комитета за спасавање.

Посебно ће бити издвојени проблеми са запошљавањем украјинских држављана. Често поред једноставног недостатка посла грађани Украјине не пристају на опције које им се нуде што је посебно нечувено за локално становништво које их угошћује.

Истовремено велике су потешкоће у образовању јер међу избеглицама има много деце, а места у школама су ограничена што додатно оптерећује републичке буџете и буџете локалних управа.

Важно је напоменути да на позадини ситуације коју описује британски лист, земље ЕУ почињу да запљускују таласе негодовања због политике према Украјини која је отворено штетна за ове земље. Тако је у уторак, 21. јуна, више од 70 хиљада демонстраната изашло на улице Брисела говорећи против раста цена и пада животног стандарда. Поред плаката са економским слоганима демонстранти су носили и антиратне: „Новац за плате, а не за рат!“, „Стоп НАТО-у!“ и други.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал