Путин: Запад финансијским механизмима сопствене грешке пребацује на остатак света

Земље Запада уз помоћ финансијских механизама пребацују на остатак света сопствене грешке у макроекономији, оценио је председник Русије Владимир Путин током обраћања учесницима 14. самита БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република).

Ове године самит се одржава путем видео-линка, а БРИКС-ом председава Кина.

„Само на основу искрене и узајамно корисне сарадње могу се тражити излази из ове кризне ситуације која је настала у светској економији због непромишљених, егоистичних дејстава појединих држава које су, користећи финансијске механизме, у суштини, на цео свет пребациле своје грешке у макроекономској политици“, рекао је Путин.

Председник Русије је истакао да транснационани карактер изазова и претњи захтева заједничке одговоре и додао да је на њих потребно реаговати на основу искрене сарадње.

„Сложеност и транснационални карактер изазова и претњи који стоје пред међународном заједницом захтевају трагање за колективним одговорима, уз активно учешће наше организације. Нисмо једном говорили о томе да само заједно можемо да решавамо задатке као што су решавање сукоба, борба против тероризма, организовани криминал, укључујући криминалну употребу нових технологија, борба против климатских промена, ширење опасних инфекција“, рекао је Путин.

Он је истакао да земље БРИКС-а продубљују сарадњу на свим пољима, као и да ауторитет ове организације из године у годину расте.

Путин је оценио да је то објективни процес, пошто земље „петорке“ имају истински огроман политички, економски, научно-технолошки и људски потенцијал и додао да је Русија спремна да и надаље развија блиско партнерство са земљама-чланицама БРИКС-а.

Према његовој оцени, усмереност земаља БРИКС-а на формирање вишеполарног света сада је потребна више него икада раније, а тај позитивни курс треба да буде заснован на општепризнатим нормама међународног права и принципима Повеље Уједињених нација.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал