Завршен састанак лидера ЕУ и Западног Балкана

Састанак лидера ЕУ и Западног Балкана у Бриселу завршен је нешто после 13 сати, а председник Србије Александар Вучић је одмах потом имао билатерални сусрет са председником Француске Еманулеом Макроном.

Александар Вучић (фото: Лола Ђорђевић)

Састанак лидера ЕУ и Западног Балкана је трајао више од три сата, а главна тема разговора је била о начинима за јачање интеграције региона у ЕУ.

Састанку су, осим Вучића, присуствовали сви лидери западнобалканске шесторке.

Најављено обраћање лидера ЕУ, Шарла Мишела и Урсуле фон дер Лајен и франсуског председника Емануела Макрона, одложен је за касније због дужине трајања састанка.

Ускоро следи конференција за медије председника Александра Вучића, премијера Албаније и Северне Македоније, Едија Раме и Димитра Ковачевског.

Представници ЕУ су пред овај састанак поручили да је важно да се након 20 година од давајања ЕУ перспективе земљама Западног Балкана процес њиховог приступања ”ревитализује” кроз бржу интеграцију западнобалканских партнера са ЕУ током процеса приступања.

Председник Србије, Александар Вучић је долазећи на састанак са ЕУ лидерима изјавио да је захвалан на свему што је ЕУ учинила за регион, али и нагласио да ће Западни Балкан наставити да се бори за себе и своју позицију у оквиру евроинетеграција.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал