Немачка апелује да се смањи употреба гаса где је год могуће

Министар економије Немачке Роберт Хабек изјавио је да се земља налази у гасној кризи, због чега треба смањити потрошњу гаса „свуда где је то могуће“.

„Имамо гасну кризу. Ми, као савезна влада, чинимо све што можемо како бисмо стабилизовали ситуацију са снабдевањем енергијом. Треба смањити потрошњу гаса где је год могуће, иначе ће бити тешко“, рекао је Хабек у интервјуу за лист „Шпигел“.

Како је оценио, Немачка се суочила са ситуацијом без преседана.

„Ако испоруке руског гаса остану на овако ниском нивоу као сада, чека нас дефицит гаса“, истакао је Хабек.

Како је истакао, несташица „плавог горива“ прети да доведе до гашења неколико грана индустрије.

„Тада ће бити обустављени сви тржишни процеси. То би била катастрофа за поједине гране индустрије“, оценио је немачки министар.

Он је признао да је, у циљу уштеде енергије, „значајно смањио време туширања“.

 

Шолц тврди – Европа спремна за изазове
Са друге стране, немачки канцелар Олаф Шолц је изјавио да је Европа припремљена за тешке изазове, повезане са увозом енергената из Русије.

„Зато смо рано увели санкције против угља и нафте и предузели друге акције за развој наше инфраструктуре како би могли да добијамо гас из других земаља“, рекао је немачки канцелар на маргинама самита ЕУ у Бриселу, истакавши да се напори усмерени на тражење алтернативе руском гасу „морају повећати“.

Европска комисија је након почетка руске специјалне војне операције у Украјини разрадила план „РиПауерЕУ“ који предвиђа смањење увоза руског гаса за око 100 милијарди кубних метара до краја године, односно за две трећине. Према подацима Међународне агенције за енергетику, ЕУ је 2021. године увезла 155 милијарди руског гаса, што чини 45 одсто укупног увоза и 40 одсто укупне потрошње гаса у Европи.