Немачка, Холандија и Француска биле против кандидатуре БиХ за чланство у ЕУ

Против кандидатуре БиХ за чланство у Европској унији на самиту ЕУ – Балкан у Бриселу биле су Немачка, Холандија и Француска, сазнају Независне новине.

Холандија је била против јер сматра да не постоји довољно напретка у реформама које се односе на правну државу, а Француска је принципијелно против било каквог наставка европских интеграција док се ЕУ не реформише, односно не укине право вета на европским самитима, преноси РТРС.

Немачка, за разлику од Француске, заговара проширење ЕУ јер сматра да ће привредно повезивање са Балканом утицати на ширу европску стабилност, али и помоћи немачким компанијама да нађу нове инвестиције након смањења немачког присуства у Русији, а делом и у Кини послије слома ланаца снабдијевања и логистике, али је била против јер се лидери у БиХ нису могли договорити ни о чему, пише лист.

Европски лидери изразили су недвосмислену подршку интегрисању Балкана у ЕУ и искоришћавању подстицаја које су створила геополитичка дешавања за предузимање нових корака у сарадњи на европском континенту, наводи се у саопштењу о резултатима јучерашњег састанка лидера ЕУ и Балкана објављеном на интернет страници Европског савета.

У Бриселу је данас други дан самита лидера ЕУ, односно Европског савета.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал