Путин: Пораст инфлације у свету – резултат вишегодишњег неодговорног понашања Г7

Нагли пораст инфлације у свету је резултат вишегодишњег неодговорне макроекономске политике групе седам најразвијенијих земаља света, а не специјалне операције Русије у Украјини, изјавио је председник Русије Владимир Путин на заседању самита БРИКС-а.

Како је рекао, глобална трговина је замрла због несугласица, ломе се монетарни и финансијски системи, баш као и целокупни логистички ланци.

„То је довело до озбиљног социјално-економског ефекта пре свега када је реч о развоју земаља Азије, Африке, Латинске Америке и Блиског Истока у којима је приметан нагли пораст цена прехрамбених производа, енергената, али и сировине“, истакао је Путин.

Такође се осврнуо и на безбедностну ситуацију у свету рекавши да поједине земље желе да промене архитектуру безбедности и да уведу нека друга правила.

„Водећи се интересом да очувају своју доминацију поједине земље систематично покушавају да промене актуелну архитектуру безбедности, која је заснована на централној улози УН, некаквим другим поретком који је заснован на некаквим новим правилима. Каква су то правила? Ко је та правила смислио? То није објашњено“, рекао је Путин.

Према његовим речима, покушаји да се та правила наметну увођењем нелегитимних санкција, плус све то помешано са последицама пандемије вируса корона, само је погоршало кризу у светској економији.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал