Русија предала УН Путинове предлоге о решавању прехрамбене кризе

Москва је ставила на папир све предлоге председника Владимира Путина за решавање прехрамбене кризе и поднела их УН, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у интервјуу државној телевизији Белорусије.

„Сви предлози које је формулисао председник Путин стављени су на папир и предати у Њујорку. Урадили смо све што смо могли. Забрињава споро реаговање на наизглед хитно питање. Не искључујем да је и секретаријат УН под најснажнијим утицајем оних који желе да управљају споља Организацијом“, рекао је Лавров.

„Ова ситуација ствара проблеме многим земљама у развоју. Генерални секретар УН својим деловањем продужава прехрамбену кризу, не даје могућност да се брзо пошаље жита у та подручја. То је за жаљење“, додао је министар.

Лавров је подсетио да су представници УН претходно посетили Русију како би разговарали о овој теми. Осим тога, у Москву је боравио и сам генерални секретар УН Антонио Гутерес.

„Председник Русије Путин му је детаљно објаснио да постоји елементарни начин, без икаквих преговора, меморандума – пут кроз Белорусију. За то је потребно само да се обезбеди сва логистика и финансијски ланци. Постоје и друге, скупље трасе испоруке хране преко Румуније и Пољске“, рекао је руски министар.

За блокаду украјинских лука он је оптужио Кијев. Подсетио је да Оружане снаге Русије од марта отварају безбедне коридоре од минираних територијалних вода Украјине до Босфора.

„Спремни смо да сарађујемо са Турцима. Али за то Украјинци морају да очисте луку. Они то не желе да ураде“, рекао је Лавров.

„Гутереш истовремено покушава да реши питања извоза жита из украјинских лука, не водећи рачуна о коридорима које свакодневно отварамо. Он жели да се прво договори око украјинског жита, па онда око руског“, закључио је руски министар.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал