Пољски парламент одбацио закон о легализацији абортуса

Пољски парламент одбацио је предлог закона о легализацији абортуса до 12. седмице трудноће, чиме је Пољска остала једна од ретких европских земаља са веома строгим законом о побачају.

Абортус у Пољској легалан је само у случајевима опасности по живот и здравље мајке и у случајевима трудноће која је настала као последица силовања.

Предлог грађанске законодавне иницијативе „Законити абортус без компромиса“, који је у четвртак у парламенту одбијен гласовима десничарских посланика, подразумевао је легализацију абортуса у Пољској до 12. недеље трудноће, а након овог рока само у случају опасности по живот и здравље мајке.

Прекид трудноће требало је да буде доступан свим женским особама старијим од 13 година.

Од 460 посланика пољског парламента, 265 је гласало против закона, 175 је гласало за, а четири су била уздржана.

Уставни суд је 2020. додатно ограничио право жена на абортус, прогласивши неуставним прекидање труднoће које су резултат абнормалности фетуса, пренео је Танјуг.

Одлука Суда, коју су донеле судије повезане са владајућом странком Право и правда, резултирала је вишенедељним немирима, масовним протестима и штрајковима.

Од тада је абортус у Пољској легалан само у случајевима опасности по живот и здравље мајке и у случајевима трудноће која је настала као последица силовања.

Нацрт грађанске законодавне иницијативе „Законити абортус без компромиса“ је, такође, предвиђао увођење универзалног образовања о абортусу.

„Дошла сам код вас са предлогом закона којим се мења закон тако да буде у складу са европским и светским стандардима о заштити живота и здравља жена“, рекла је у пољском парламенту лидерка организације која се залаже за права на абортус „Женски штрајк“ Марта Лемпарт.

„Овај закон је у супротности са правом на живот, слободом савести и изражавања и родитељским правима“, рекла је посланица владајуће странке Ана Милчановска, најавивши да ће Закон и правда у потпуности одбацити предлог закона.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал