НАТО би могао одлучити о највећем распоређивању снага у Европи

Земље НАТО-а током самита у Мадриду могле би одлучити о највећем распоређивању оружаних снага, пише шпански лист Паис , позивајући се на изворе.


Према извору листа, „неке земље желе да од садашњег присуства на истоку алијансе, коју чине борбене групе, пређу на бригаде“.

Напомиње се да тренутно групе чине од 1.000 до 1.600 војних лица, а трансформација у бригаде би могла да повећа тај број „најмање два пута”.

Извори додају да неке од земаља НАТО-а разматрају распоређивање дивизија које ће бити под командом генерала и бројати до 15.000 војника.

Како се наводи, током самита у Мадриду биће усвојен нови стратешки концепт алијансе, који се сада зове „Мадридски концепт“. Према изворима, концепт „ће ставити тачку на везе са Москвом“.

Самит НАТО-а биће одржан од 28. до 30. јуна у Мадриду. Како је 19. јуна рекао генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг , учесници скупа ће саопштити да Русија више није партнер алијанси, већ „претња миру и стабилности“. Истовремено, како се очекује, лидери НАТО-а ће објавити одлуку о новом распореду снага у Европи .

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал