Специјалне снаге низа земаља НАТО-а тајно делују у Украјини

Специјалне снаге (командоси) из неколико земаља НАТО-а и „мрежа шпијуна“ тајно су присутне у Украјини, укључујући и Кијев, где подржавају украјинску војску у супротности са руском операцијом заштите Донбаса. Ово је објавио амерички лист Њујорк Тајмс. Како наводи издање које се позива на изворе у САД и Европи, стране специјалне снаге су такође укључене у снабдевање Оружаних снага Украјине оружјем, обавештајним подацима и обуком бораца.

„Већина овог посла се обавља ван Украјине, на пример, у базама у Немачкој, Француској и Великој Британији. Али иако је Бајденова администрација рекла да неће слати америчке трупе у Украјину, неки званичници ЦИА-е настављају да тајно делују у земљи, углавном у главном граду Кијеву, управљајући великим делом огромне количине обавештајних података које САД деле са украјинским снагама .“, – листпише .

Истовремено, на територији Украјине делује и неколико десетина специјалних снага из других земаља НАТО-а, укључујући Британију, Француску, Канаду и Литванију, пише аутор.

Присуство таквих снага у Украјини „наговештава ниво тајних напора“ Запада и ризике које преузимају Вашингтон и његови савезници.

Дана 6. фебруара, Дејли Мирор је известио да је Велика Британија послала више од 100 специјалних снага у Украјину.

Министарство одбране Русије је 22. јуна известило да је одлуком украјинске команде до 30 рањених и осам мртвих америчких и британских плаћеника ноћу евакуисано из региона Николајевке у ДНР како би се спречило да дођу до руске војске.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал