Турски потпредседник Октај каже да Анкара није против проширења НАТО-а

Турска се не противи ширењу НАТО-а, али се Анкара противи да земље подржавају терористичке организације унутар граница алијансе, рекао је турски потпредседник Фуат Октај.

Тако је одговорио на питање о перспективи уласка Финске и Шведске у алијансу.

Према турском политичару, НАТО је „безбедносни кишобран“, у вези са којим све земље укључене у блок преузимају обавезе заштите заједничких граница.

„Не желимо да земље које подржавају терористичке организације буду унутар граница НАТО-а. Ово је наш став и Турска нема примедби на ширење НАТО-а“, рекао је Октај у интервјуу за ЦНН Турк .

Према писању листа Хуррииет, Анкара је затражила писмене гаранције од Финске и Шведске за решавање разлика пре него што ове земље уђу у НАТО.

Захтеви турске стране постављени су због подршке Финске и Шведске организацијама које су у Турској признате као терористичке.

Према речима турског министра иностраних послова Мевлута Чавушоглуа, документи добијени од Шведске и Финске су “ далеко од очекивања Анкаре“.

Фински председник Саули Ниинисте рекао је да је мало вероватно да ће Финска постати чланица НАТО-а пре септембра због Турске.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал