Москва припрема „други фронт“ на Далеком истоку

Стварање 15. септембра 2021. трилатералног савеза Аустралије, Британије и Сједињених Држава (АУКУС) је први пут представљено као пакт чији је циљ „супротстављање кинеском утицају у спорном Јужном кинеском мору“. Међутим, убрзо се почело причати о томе да је ово удружење прототип „азијског НАТО-а“. У покушају да разбију ове процене, три владе су издале заједничко саопштење у којем образлажу стварање алијансе како „у региону постоје потенцијалне претње владавини права, укључујући нерешене територијалне спорове, тероризам и организовани криминал“. Амерички званичници рекли су да АУКУС није усмерен против Кине.

Џозеф Бајден, Борис Џонсон и аустралијски премијер Скот Морисон дали су патетичне изјаве новинарима да је стварање алијансе „историјска прилика за наше три земље и савезнике и партнере у солидарности са нама да заштите наше заједничке вредности и очувају безбедност и просперитет у Индији.пацифички регион“. Међутим, то није променило доказе да су се Англосаксонци ујединили да би се супротставили НР Кини.

У децембру прошле године, шеф Пентагона Лојд Остин је појаснио да  Сједињене Државе немају намеру да стварају антикинеску коалицију или аналог НАТО-а у Азији . Рецимо, америчка администрација „не тражи да бира између Сједињених Држава и Кине“. Ипак, евидентан је био тренд активирања војно-политичких савеза САД у источној Азији. Истовремено, САД су настојале да активирају антикинеске механизме Индо-пацифичког партнерства,  укључујући редовне поморске вежбе КУАД .

Пошто „квадрилатерални безбедносни дијалог“ (КУАД), формализован 2007. године, укључује, поред савезничких Сједињених Држава, Јапана и Аустралије, и неблоковску Индију, тешко је изградити војно-политички блок у овом формату . Али АУКУС може послужити као основа „азијског НАТО-а“.

Стварање такве структуре у Вашингтону не може се замислити без Јапана, који се убрзано претвара у велику војну силу. Скептичан сам према речима јапанског премијера Фумија Кишиде да се његова земља неће придружити АУКУС-у . „Наша земља тренутно не размишља о придруживању АУКУС-у“, рекао је Кишида, а то упозорење („тренутно“) довољно говори.

Можда је у овој фази Токију довољан војни савез са Сједињеним Државама у супротстављању Кини и Русији. Осим тога, уочи парламентарних избора, Кишиди није исплативо да обелодањује планове за даље војно зближавање са Америком и преузимање додатних уговорних обавеза у војној сфери. Међутим, тешко је замислити ситуацију да се „источни НАТО“ ипак ствара без Јапана.

О томе сведочи појава нове асоцијације англосаксонских сила и Јапана. Бела кућа је 24. јуна објавила да су Аустралија, Јапан, Нови Зеланд, Уједињено Краљевство и Сједињене Државе формирале нову организацију, Партнери у Плавом Пацифику (ПБП) , „Партнери у Плавом Пацифику“. У извештају се каже да је то „свеобухватан, неформални механизам за бољу и ефикаснију подршку приоритетима Пацифика“.

Дакле, који су приоритети?

Иако ново партнерство изгледа као мирољубиви савез, главни приоритет за САД и њихове савезнике у азијско-пацифичком региону остаје да обезбеде своју доминацију овде, док истовремено спречавају ширење утицаја Кине. То се, посебно, манифестовало у ривалству САД и Јапана са Кином око питања склапања безбедносног пакта Пекинга и Соломонских Острва, којим ће се „дозволити размештање кинеске полиције, војске и другог наоружаног особља, тј. као и привез кинеских ратних бродова на острвима“ .

„2019. године, Соломонска острва и Кирибати, који се налазе у јужном Пацифику, променили су своје дипломатске односе са Кином са демократског Тајвана… Постоје гласине да би Кина такође могла да тражи безбедносни споразум са Кирибатијем, који се налази између Аустралије и Хаваја – САД острвска држава са великим бројем војних база “, напомиње Кјодо Чушин.

Јапанска новинска агенција наставља: ​​„Таблоид владајуће Комунистичке партије Кине Глобал Тимес критиковао је Сједињене Државе и њихове безбедносне савезнике због настојања да створе „анти-кинески савез у Азији“ и на крају формирају „азијски НАТО“, привид Организација Северноатлантског пакта… Кинески министар спољних послова Ванг Ји изјавио је да пацифичке острвске државе „нису ничије двориште“.

Потврда да би Токио желео да придобије подршку Северноатлантске алијансе и створи нешто слично на истоку за супротстављање Кини и Русији јесте Кишидина намера да учествује на самиту НАТО-а у Мадриду 28-30. јуна. „Бићу први премијер Јапана који ће присуствовати самиту НАТО-а. Очекујем да на томе подигнем односе наше земље са алијансом на нови ниво “, најавио је шеф јапанске владе. Он је рекао да ће се дотакнути ситуације у Украјини и „одржати низ разговора са страним лидерима, укључујући британског премијера Бориса Џонсона “ .

Непотребно је рећи да ће ковање новог војног блока на челу са Сједињеним Државама на источним границама наше земље закомпликовати војно-политичку позицију Русије и натерати руско руководство да ојача одбрамбену способност источних региона. И Вашингтон и Токио не крију да Москва припрема „други фронт“ на Далеком истоку.

Анатолиј Кошкин/ФСК.РУ

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал