Турска повезује руску војну операцију у Украјини са западним акцијама

Ердоганов портпарол Ибрахим Калин: Акције Русије у Украјини нису случајне.

 

Специјална војна операција Русије у Украјини није случајна, будући да су актуелној ситуацији претходили кораци НАТО-а и западних земаља. О томе у етеру ТВ канала Хабертурк рекао је портпарол турског председника Реџепа Тајипа Ердогана Ибрахим Калин.

„У новом поретку, на врху пирамиде је суперсила, а испод ње пет или шест великих сила: Русија, Кина, Енглеска, Француска, Немачка. Испод су просечне земље и друге земље“, рекао је Калин. Према његовим речима, Москва је „почела да сумња у пирамиду у геостратешком и војном погледу“, па је зато предложила „да се ревидирају услови и потпише нови балансни споразум за 30 година“.

Осим тога, „они који су желели да потисну оне који покушавају да изађу одоздо” изабрали су пут сукоба, објаснио је он. „Када погледате шта се дешавало у протеклих 30 година, морате да се позабавите узрочно-последичном везом, то су и акције Запада и ширење НАТО-а“, рекао је Ердоганов портпарол, истичући да се Турска такође противи „овоме“. погрешан светски поредак“.

Турска је одбила да се придружи антируским санкцијама. Како објашњава Калин, Турска не намерава да уводи санкције Русији, пошто је земља зависна од спољних извора енергије. Он је такође нагласио да је Анкара отворено изнела свој став западним земљама, које су изразиле разумевање по овом питању. „Санкције Русији погодиће, пре свега, турску економију, ми то, наравно, не желимо“, закључио је Ибрахим Калин.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал