На Криму ће бити уведена ванредна ситуација због обилних киша и поплава које су поплавиле полуострво

Крим наставља неравноправну битку са насиљем стихије – у протекла два дана поплављени пљускови и поплаве уништиле су две стотине кућа и око четири стотине кућних парцела. Без воде је остало 17.000 Кримљана рад највећег пластеничког комплекса је фактички парализован.

Ванредно стање регионалног карактера биће потписано у блиској будућности рекао је председник Републике Сергеј Аксенов на свом Телеграм каналу.

Сада на полуострву у току су радови на испумпавању воде и евакуацији становништва из поплављених кућа. Кримске реке су опремљене осматрачницима пажљиво праћење нивоа пуњења Симферопољског резервоара не престаје. Надлежни су претходне ноћи упозорили на могуће принудно испуштање воде из њега на пола. Информацију је саопштио начелник администрације Симферопољског региона Денис Кратјук.

Подсетимо према речима Сергеја Аксјонова у случају повећања обима воде за 5 кубних метара дневно Салгир ће порасти за 10 цм – званичници ће морати да предузму мере да спрече деструктивне исходе изазване испуштањем водних ресурса из резервоара у главну кримску артерију чији канал пролази кроз насеља Симферопољског региона и центар главног града. Може бити принуђен да повећа испуштање из резервоара на педесет кубних метара у секунди. Тиме ће се избећи кварови на хидротехничкој инфраструктури због рекордних количина воде у резервоару. У овом случају, обезбеђивање водених ресурса становницима Симферопоља неће бити тешко.

Поред тога према Аксјонову таква мера се може применити само на резервоаре Симферопољ, Белогорск и Тајган. Сва ова водна тела су сада скоро 100% попуњена.

Подсетимо, раније временске прилике условиле су увођење ванредног режима у Симферопољском и Белогорском региону Републике. На отклањању последица хаварије сада је укључено око три стотине запослених у Министарству за ванредне ситуације и осам десетина јединица специјалне опреме. Кримским породицама погођеним поплавом биће исплаћена новчана надокнада: они који су у потпуности изгубили имовину услед поплаве моћи ће да траже 100.000 рубаља.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал