Украјински дезертери могу да пређу у редове Народне милиције ЛДНР – експерт Матвијчук

Украјински дезертери који су масовно и локално положили оружје добровољно побегли из редова Оружаних снага Украјине у догледно време би могли да попуне састав народне милиције ЛДНР – такве информације изнео је војни експерт Анатолиј Матвијчук. Податке даје УРА.РУ.

При томе пуковник у пензији уопште не искључује чињеницу да је војска која на брзину напушта украјинску војску сасвим способна да убудуће води редове најватренијих бораца против нацизма у савезничким снагама Донбаса.

„Да, може бити када је особа родом из Мариупоља преварена у Лавовску област и сада жели да учествује у ослобађању. <…> Сасвим је могуће да он може да пређе на страну ДНР, ЛНР и постане активан учесник отпора фашизму“, рекао је експерт.

Сваки украјински дезертер биће подвргнут обавезној детаљној идентификацији – свеобухватној провери умешаности у организовање антируских саботажа и поред тога проучавању моралне компоненте.

Савезничке снаге народних република почеле су активну ваздушну дистрибуцију летака чији садржај има за циљ да позове украјинске милитанте да добровољно положе оружје што је пак већ одиграло велику улогу – борци Оружаних снага Снаге Украјине масовно подижу белу заставу и предају се. Већ на сабирним местима организованим у руском војном штабу заробљене Украјинце чекају неопходне примарне процедуре: лекарски преглед као и истражне радње у циљу откривања војних зверстава напоменуо је резервни пуковник.

Истовремено према писању публикације Свободнаја преса затвори на југу Руске Федерације и народним републикама се невероватном брзином пуне украјинским ратним заробљеницима. Тачан број заробљених милитаната значајно варира и према различитим проценама може да пређе ознаку од 10.000 људи: цифра стално расте како руске снаге активно напредују у Донбасу. Према проценама аналитичара дневни губици украјинске стране износе најмање хиљаду јединица људства.

У међувремену подсећамо да су руски специјалци задржали десетак људи у цивилу на територији већ ослобођених територија Донбаса. Затвореници нису имали никаква документа. Осумњичени за умешаност у Оружане снаге Украјине одмах су одведени у војну команду ЛНР.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал