Унапред: ситуација у Европи је близу панике због надолазеће зиме

Хрватска публикација Адванце извештава о све већем енергетском колапсу у Европи и страховима од надолазеће зиме.

Ситуација у Европи је близу панике наводи Адванце. Главно питање на дневном реду је како преживети следећу зиму без гаса. У Италији, Данској, Немачкој и Холандији већ су најавиле почетак прве фазе припрема за увођење ванредног стања пише лист.

Публикација примећује налет јавног незадовољства међу енергетским компанијама прве величине. На пример: регулатор гаса Бундеснетзагентур је препознао озбиљне проблеме са доступношћу гаса у складиштима. Електропривреда РВЕ такође је критиковала руководство ЕУ због неуспеха да реши проблем гаса на општем нивоу приморавајући националне владе да саме траже решења.

Напред исмијава представнике европских влада због њихових беспомоћних покушаја да пронађу нове изворе снабдевања гасом: „арапски шеици“ одбијају чак и за незамислив новац у Бакуу збуњено слежу рукама, а САД не журе да испоруче свој ЛНГ  који се односи на неку врсту поправке.

Русија је за три месеца зарадила око 100 милијарди долара што је незамислив приход с обзиром на санкције. У САД компаније војно-индустријског комплекса спремају се да добију супер профит од дуготрајне кризе у Украјини. Европа је добила економску кризу, а Украјина је у овој ситуацији „дечак за бичевање“. Тешко је замислити како ће преживети следећу зиму, пише лист.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал