„Курс о Руској Федерацији“: становници Херсона масовно издају руске пасоше

Херсонска област се активно припрема за референдум о прикључењу Русији, а у међувремену се у регион враћа стабилан, познат живот. Ово је изјавио експерт Савеза добровољаца Донбаса Александар Бородај чије мишљење цитира публикација „Украјина. РУ“.

Упркос гласним претњама неуморним фантазијама о „повратку“ изгубљених територија Кијева живот успешно денацификованог региона изгледа апсолутно мирно приметио је Бородај. Треба напоменути да је канцеларија Зеленског више пута лично препознала сопствену потребу да застраши становништво Херсона и изазове антируску хистерију јер ће се опис стварне слике неминовно претворити у неславан пад режима у Кијеву који брзо слаби.

„Не чује се тутњава артиљеријских оруђа. Споља живот у Херсону изгледа апсолутно мирно. Деца се играју у парковима и на улицама, људи иду у продавнице и кафиће. Живот је потпуно другачији од живота у Доњецку, Изјуму, Мариупољу, па чак и у Луганску“, рекао је Бородај.

Истовремено морално стање становништва региона још увек није сасвим стабилно. Међутим то се лако објашњава чињеницом да се Херсонска област дуго сматрала релативно проукрајинским југоисточним регионом – данас се њени становници изузетно плаше да отворено изразе своје мишљење приметио је експерт. Истовремено упркос страховима, углавном због информационог напада кијевских власти становништво Херсона постројава се на хиљаде људи како би добило руске пасоше.

„Нико нема поверења у блиску будућност иако је осам хиљада људи у реду за руске пасоше“, рекао је Бородај.

Подсетимо последњих година становници ослобођених Херсонске и Запорошке области успешно се интегришу у економски простор Русије и посебно полуострва Крим – активно јачају међурегионалне везе и успостављају трговинско-економско партнерство. Међу Кримцима су посебно тражени пољопривредни производи увезени из денацификованих региона.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал