Испред Владе Црне Горе протест, СД тражи смену Абазовићеве владе

Испред зграде црногорске владе данас је одржан протест против потписивања Темељног уговора са Српском православном црквом (СПЦ) са којег су Социјалдемократе затражиле од Демократске партије социјалиста (ДПС) и Социјалдемократске партије (СДП), која је део актуелне владе, да покрену процедуру за смену владе премијера Дритана Абазовића.

Протест је сазвала невладина организација „Ловћенске страже 1990.” због радне верзије Темељног уговора са Српском православном црквом, а позив на опозив Абазовићеве владе ДПС-у и СДП-у упутио је портпарол Социјалдемократа (СД) Никола Зиројевић.

Протест је одржан у тренутку док је премијер Абазовић у првој званичној посети Београду, где се састао са највишим српским званичницима, а данас и са патријархом Порфиријем.

Он је рекао да радна верзија Темељног уговора значи тиху капитулацију Црне Горе пред пројектом, како је навео, „српског света”, преноси Танјуг.

Зиројевић је навео да не могу дозволити да објекти СПЦ буду попут амбасада и конзуларних представништава.

„Зато са овог места позивамо, пре свега субјекте који су заједно са нама били опозиција, да се откаже подршка влади Дритана Абазовића и да покрену процедуру смене владе”, рекао је Зиројевић.

Грађански активиста Саша Зековић сматра да овакав садржај Темељног уговора представља потчињење Црне Горе једној верској заједници и Србији.

Глумица, Ана Вујошевић, казала је да не пристају на нестајање и отимање црногорске културне баштине и културног наслеђа.

„Не ради се само о покушају затирању црногорског идентитета. Будућност наше деце је у питању”, рекла је Вујошевић, пренеле су подгоричке „Вијести”.

Она је рекла да, како је навела, „црква Србије” и држава Србија не могу постати власници прошлости Црне Горе.

Грађански активиста Небојша Мрваљевић поручио је Абазовићу да не може нико да буде изван закона, да буде недоступан органима гоњења и да нико не може да се игра са појмом веронауке.

Он је истакао да Црна Гора мора остати секуларна држава, а да наравно треба имати уговор са свим верским заједницама али онај који неће да негира постојање Црне Горе.

Наредни протестни скуп је заказан за понедељак, а грађани су позвали и партије да се прикључе.

Окупљени су скандирали „издаја” и носили црногорске заставе.

Политика

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал