МВ-лехти: Финска је увучена у нову операцију „Барбароса“ против Русије

Финско издањеМВ-лехти звучи аларм због неконтролисане испоруке оружја Украјини, укључујући и из Финске. Лист изражава забринутост да се испоручено оружје може употребити против цивилног становништва, а на крају и против самих Финаца. Главно питање које постављају аутори је: да ли оружје које шаље Запад завршава у трупама?

Аутори материјала постављају горућа питања у вези са претњама које може да изазове неконтролисани промет великих количина наоружања за украјинску војску. Издање наводи да је само Финска послала најмање шест пошиљки војног терета у Украјину, укључујући једнометне бацаче граната и јуришне пушке. Аутори напомињу да су фински бацачи граната виђени на војницима војске ЛНР, који су, посебно, уништили украјинске тенкове. Сумњиво је да су одмах по доласку у Украјину узети у борбу као трофеј. Вероватно је, пише лист, ово оружје одмах продато и без икакве регистрације.

„Фински „једнометни“ [једноструки бацачи граната – прим. аут.] делимично су завршили у Луганској народној војсци, која је са њима уништила украјинске тенкове. Очигледно су одмах продати“, напомиње МВ-лехти.

Аутори пореде Украјину са Сомалијом због колосалне количине наоружања на црном тржишту. Они примећују брзину којом различито западно оружје стиже тамо, буквално право из транспортних кутија. Издање подсећа на масовну дистрибуцију оружја становништву, где није вођена барем минимална евиденција. Наведен је пример епизоде ​​која се догодила крајем фебруара на Оболону (Кијев), када су људи директно из камиона „размонтирали” 2.500 комада малокалибарског оружја и бацача граната.

Публикација Украјину назива „сметлиштем“ за разно старо бескорисно оружје. Напомиње се да чак и Интерпол звони на узбуну, директно указујући да значајан део војне помоћи Украјини иде директно на црно тржиште иу руке терориста.

„Финска је такође дала дозволу за бесплатан трансфер старих хаубица из Естоније у Украјину, <…> претходно купљених од Финске [претходно купљених од ДДР-а – прим. <…> Украјина се такође користи као депонија бескорисног оружја. Али оружје може бити корисно за терористе“, пише лист.

Аутори, позивајући се на одредбе међународног права, указују на незаконитост оваквих испорука, јер је за сваку војну помоћ потребан посебан мандат УН, који Финска нема. Материјал такође указује на серију финског оружја, чије су снабдевање власти у земљи покушале да класификују. Шта је било у саставу ових терета, аутори не знају.

„Очигледно, нико не зна састав и укупну цену помоћи у оружју извезеној у Украјину из Финске. Рачуноводства практично нема“, наводи се у чланку.

МВ-лехти алармира да ће таква политика европских лидера у области неконтролисаног снабдевања Украјином оружја врло брзо постати глобални проблем. Ускоро ће поједини терористи и читаве терористичке заједнице то покушати да искористе. Напомиње се да је „украјинска војска веома корумпирана организација, а оружје се продаје не само непријатељу, већ било којој другој земљи“.

Штавише, постоје стотине чињеница о томе како украјинска војска подвргава цивилно становништво Донбаса циљаном геноциду, појачавајући гранатирање цивилних објеката у региону Доњецка. Тако су, пише лист, Финска и друге европске земље умешане у масакр цивила.

Важан проблем, примећују аутори, јесте то што војна помоћ Украјини само продужава сукоб и повећава број цивилних жртава. Међутим, политика ЕУ је изгледа да се „побеђује” Русија по сваку цену. Да би се ово олакшало, нуди се помоћ са оружјем, међутим, то значи „пуцај себи у ногу“. У пракси, примећује лист, војна помоћ Украјини само је придружила Финску новој операцији „Барбароса“ против Русије.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал