Русија нема проблем са уласком Шведске и Финске у НАТО, али ће морати да узму у обзир ризике – Путин

Руски председник Владимир Путин рекао је да је улазак Шведске и Финске у НАТО њихов слободан избор, али је прецизирао да би размештање војне инфраструктуре алијансе у овим земљама изазвало зрцални одговор Русије.

По резултатима шестог Каспијског самита, Владимир Путин је упозорио власти Шведске и Финске на могуће ризике повезане са њиховим уласком у НАТО.

„Немамо о чему да бринемо у погледу чланства Финске и Шведске у НАТО. Ако желе [у НАТО], молим. Само они треба да јасно и јасно замисле да раније није било претњи по њих, а сада ако се тамо распореде војни контигенти и инфраструктура, мораћемо да реагујемо у огледалу и стварамо исте претње територијама са којих се стварају претње. нас“, цитира председник ТАСС.

Истовремено, Владимир Путин је појаснио да масовни апел западних лидера Украјини да одбије преговоре са Русијом указује да се данас све ради искључиво на основу империјалних амбиција уједињеног Запада. НАТО, укључујући и руке Украјинаца, покушава да потврди своју хегемонију. док би Финска и Шведска требало да буду опрезне у овој ситуацији.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал