Земља у Европи послала озбиљно упозорење у вези са гасом

Складишта за резерве гаса у Аустрији тренутно се не пуне жељеном брзином, због чега је министарка енергетике Леоноре Гевеслер упозорила да је „ситуација озбиљна“.

Гевеслер је у саопштењу навела да је од уторка јасно смањена количина гаса која се усмерава у складишта. Најавила је да ће у уторак влада одржати ванредну седницу на којој ће анализирати ситуацију.

Разлог за ниску стопу усмеравања гаса у складишта је, према првој анализи, висока стопа извоза гаса из Аустрије у Италију.

„Ситуација је озбиљна. Важно је да детаљно анализиамо ситуацију. Влада ће у уторак донети одлуке о могућим даљим корацима. Проритет има увек безбедно снабдевање домаћинстава и социјалних установа“, подвукла је Гевеслер.

Аустрија је 30. маја прогласила рану фазу упозорења, први ниво плана за ванредну ситуацију у вези са снабдевање гасом.

Министарство енергетике истиче да је рана фаза упозорења покренула свеобухватне припреме за ванредну ситуацију и увела тесно праћење снабдевања гасом.

Аустријска влада је поставила као циљ да до почетка грејне сезоне попуњеност складишта гаса буде на 80 одсто.

„Уколико би тај циљ био угрожен, онда ће Аустрија прогласити виши ниво упозорења, то јест ванредну ситуацију“, најављује Министарство.
Да би до 1.октобра постигла циљ попуњеност складишта од 80 одсто потребно је дневно убацивати 368 гигаватсати гаса, односно укупно 33.512 гигаватсати.

У уторак је, међутим, ускладиштено свега 70,28 гигаватсати гаса, а у среду 218,77 гигаватсати.

Према подацима „Austrian gas grid menagment“ (АГГМ) у уторак је из складишта Арнолдштајн 505 гигаватсати прослеђено Италији, а у петак чак око 620 гигаватсати.

Поређења ради протеклих месец дана у просеку је дневно 240 гигаватсати прослеђивано Италији, преноси Спутињк.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал