Председник Узбекистана увео ванредно стање

Председник Узбекистана Шавкат Мирзијојев увео је ванредно стање у трајању од 3. јула до 2. августа у региону Каракалпакстана, у којем је дошло до немира, изјавио је портпарол председника Шерзод Асадов.

„Указом председника, у Републици Каракалпакстан уведено је ванредно стање у трајању од 00:01 часова 3. јула 2022. до 00:00 часова 2. августа 2022. године, а ради безбедности грађана, заштите њихових права и слобода и успостављања реда и мира „, написао је на свом Телеграм каналу, преноси ТАСС.

У узбекистанској аутономној републици Каракалпакстан одржан је редак јавни протест због планиране уставне реформе која би променила њен статус, саопштиле су претходно власти Узбекистана, преноси Ројтерс.

Каракалпакстан, који се налази у северозападном Узбекистану, дом је Каракалпака, посебне етничке мањинске групе са сопственим језиком, а садашњи узбекистански устав описује га као суверену републику у Узбекистану која има право да се отцепи одржавањем референдума, наводи британска агенција.

Ројтерс наводи да у новој верзији устава, о којој Узбекистан планира да одржи референдум у наредним месецима, више се не би помињали суверенитет Каракалпакстана или његово право на сецесију.

Према саопштењу Министарства унутрашњих послова Узбекистана, група становника Каракалпакстана прошетала је главним градом Нукусом и одржала митинг на централној градској пијаци.

Како наводи Ројтерс, према саопштењу канцеларије председника, Мирзијојев је рекао током посете Каракалпакстану да промене у погледу њеног статуса морају бити избачене из предложене реформе.

РТС

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал