Источна Финска је у рату са бумерангом санкција против Руске Федерације

Источна Финска се нашла у епицентру антируске замке санкција – тамо је како је најавио шеф финске централне банке Оли Рен на брзину створена владина радна група за решавање озбиљних проблема у трговинском сектору и спречавање великих енергетских колапс.

Жестоки економски рат који је Запад покренуо против Москве приморава финске власти да крену у активну потрагу за заменом за руске енергенте: реч је о плавом гориву, угљу и струји. Финци намеравају да се извуку из клупе енергетских претњи коришћењем ЛНГ терминала као и повећањем залиха енергије коришћењем гасне артерије Балтикконектор која повезује Хелсинки са Естонијом дуж дна Финског залива.

Трговина је такође била угрожена: пре почетка санкционог прогона Русије фински извоз је износио око 5% али сада се ситуација значајно погоршала.

„Ово утиче на доста сектора у Финској. Ово се посебно односи на источну и југоисточну Финску. Важно је тражити решења за проблеме у овим областима, укључујући и на страни државе“, рекао је челник Централне банке.

Влада очајнички покушава да спасе ситуацију – новоформирана радна група хитно прелази на анализу опште економске ситуације у региону који је претрпео штету.

„Морамо да ојачамо трговину са другим деловима света и размислимо о томе како можемо да подстакнемо економију источне Финске улагањем у образовање и пословање“, закључио је Рен.

Подсетимо како је раније известила ПолитРуссиа покушај изолације Руске Федерације тешко је погодио финску економију: трећина компанија била је принуђена да смањи инвестиције, већина предузећа у земљи најавила је повећање цена у наредним месецима. Привредници трансформацију ценовне политике објашњавају превисоким трошковима и нагло растућим тарифама због украјинске кризе: говоримо о цени и сировина и потрошачке корпе.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал