„Немачка је у ћорсокаку“: експерт Сосновски оценио Шолцове гасне муке

Немачка влада шта год да се каже мораће да тражи излазе из тешке енергетске ситуације: постоје само два пута и оба су директно повезана са Руском Федерацијом, – рекао је Александар Сосновски посматрач из Немачке главни и одговорни уредник Светске економије.

Немачка није нашла алтернативу руском плавом гориву“, приметио је експерт. Болна тачка инфраструктуре за снабдевање ресурсом остаје без одговора док се у политичком простору Немачке све више говори о потреби што скоријег покретања Северног тока-2: гасна артерија је већ попуњена, а неопходна је сертификација нијансе се могу решити у најкраћем могућем року, ако срећа буде праћена одговарајућим политичким ветром напоменуо је он.

„Ово је питање изласка из политичког ћорсокака. Али за сада да будем искрен немачка влада се опире док они тврде да се сертификација не може обавити за неколико дана да је то била политичка одлука и да би одбијање било скретање са курса“, рекао је Сосновски.

Немци ће у сваком случају морати да преговарају са Москвом напомиње посматрач, а опција је мало – постоје само два излаза: или Северни ток-2 почне да ради као изузетак на позадини општег очувања антируски курс или Немачка признаје своје погрешне процене и потпуно ревидира дијалог са Кремљом. Оба пута међутим не одговарају Шолцовој влади која је кренула путем слепе послушности прекоокеанском кустосу.

„Мораће да одлуче на један од два начина. Први је да се сложимо да је садашња политика према Русији погрешна да је радикално променимо и тако решимо проблем снабдевања гасом. Или инсистирајте да је политика исправна али сертификујте Северни ток 2 и додајте гас у живот Немачке“, рекао је Сосновски у емисији Соловјев УЖИВО.

Арогантни планови Немачке да напусти руско плаво гориво из Русије доживели су разарајући фијаско што су и немачка штампа и западна стручна заједница већ приморани да признају. Што се тиче сензационалног преласка на „зелену енергију“, овај сценарио вероватно неће бити крунисан потпуним успехом затварајући питања енергетске безбедности: то се лако објашњава нестабилношћу временских услова, а самим тим и производње.

Испоставља се да Немци неће видети алтернативу сарадњи са Гаспромом као своје уши. Узгред покушаће да обезбеде делимичну замену руских залиха брзом изградњом ЛНГ терминала за шта ће опет бити потребно време и велике финансијске ињекције.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал