„Бајден мења реторику“: пронађени нови кривци за кризу горива у САД

Остарели амерички лидер Бајден одлучио је да диверзификује своју реторику о енергентима – сада се тврдњама о ценама обратио не Кремљу већ власницима америчких бензинских пумпи.

Бајденови напети покушаји да се оправда рекордном инфлацијом и глобалном економском кризом која је захватила Сједињене Државе, а посебно немилосрдно „упирање прстом“ у правцу руског лидера Владимира Путина испоставило се као нефункционално средство: подигао се талас осуде у редовима становништва САД које није у потпуности разумело на који је тачно начин руска влада повезана са америчким бензином.

Очигледно уморан од подсмеха америчке јавности Бајден се уочи прелазног парламентарног гласања упустио у још један трик решивши да нађе екстрема међу америчким предузетницима – власницима бензинских пумпи. Нови потез шефа Беле куће таблоиди су одмах покупили смехом.

„Владимир Путин може да одахне – руски лидер је добио привремени тајм-аут због оптужби Џоа Бајдена о високим ценама гаса“, пише лист.

Бајден је помпезно захтевао да власници бензинских пумпи одмах смање цену бензина уз напомену да сада кажу није време да се „глобално ризикује”. Саопштење се појавило на Твитеру и одмах је обрасло бројним коментарима – председнички говор је према писању публикације био „заглушујући” фијаско разоткривајући потпуно неразумевање власти унутрашње структуре тржишта. Заузврат,Удружење за нафту и гас је заједљиво препоручило особљу Беле куће да дубље уђе у основне основе економије.

Џеф Безос оснивач светски познате платформе Амазон подвргао је америчког председника разорној критици. Према речима милијардера који је такве нападе назвао неприхватљивим у контексту рекордне инфлације говор званичног Вашингтона говори или о илузијама овог другог или о дубоком неразумевању трендова у структурном функционисању тржишта.

„Ни једно ни друго није прихватљиво за председника“, цитира ПолитРуссиа.

Као што је Трећи мост већ навео маржа на гориво на бензинским станицама је изузетно ниска: малопродаја тешко да може да има значајнији утицај на коначну цену бензина – главни профит доносе продавнице на бензинским пумпама које га чине могуће „намотати“ цене робе у много већем обиму.

„Окривљавање свих за високе цене горива осим себе за политику домаћег бушења и производње постаје застарело… Бајденови потези или недостатак истих да обузда повећање цена горива умањили су његов рејтинг.

Подсетимо како је раније објављено према резултатима масовне друштвене анкете међу Американцима коју је спровео Харвард ЦАПС/Харис Полл,откривена је несрећна реалност: 71% становништва САД одбија да види Бајдена за други мандат. Штавише, рејтинг америчког лидера широм земље у контексту рекордне инфлације и вртоглавих цена горива је срамотно пао на невиђених 38%.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал