„Међународна заједница да уразуми Куртија“: Порука Београда после упада припадника Росу у Штрпце

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да Приштина треба добро да размисли о својим потезима и истакао да је порука Београда међународној заједници да уразуми премијера привремених институција Аљбина Куртија и врати га дијалогу.

 

Говорећи о јучерашњем упаду јединица Росу у Штрпце, Петковић је за РТС рекао да се терор Куртија према Србима на КиМ наставља, да он одбија дијалог, гази споразуме, покушава да унизи Србе на КиМ и да је апослутно опредељен да иде у правцу дестабилизације на КиМ.

Петковић је навео да су припадници Росу јуче упали у Штрпце са образложењем да скидају камере, истичући да те камере не раде више година, да је почетком године косовска полиција проверавала тај сервер и видела да није у функцији. Указао је да то показује да Приштина више не тражи изговор за упад у српске средине и да је намера Приштине да застраши српски народ и натера га да напусти КиМ.

Додао је да је реч о трећем упаду у Штрпце од почетка године и указао да Приштина увек бира велики празник и оценио да је циљ да се изазове негативна реакција или нашег народа на КиМ или Београда.

„Само прибраном реакцијом наших људи до сада смо успевали да избегнемо веће проблеме и сукобе“, рекао је Петковић и подсетио да су Београд и председник Александра Вучић увек позивали на мир и прибраност нашег народа.

Истакао је да Београд неће немо посматрати такве упаде и нападе, уперене против безедности и опстанка нашег народа на КиМ.

Петковић је рекао да Курти на све начине призива рат на северу КиМ и покушава да угрози дијалог.

Истакао је да је потребно кренути у формирање ЗСО.

„Нека нико не мисли да Београд може да заборави ЗСО“, нагласио је Петковић и указао да је то институционални механизам за остваривање колективних права српског народа на КиМ.

Подсетио је да председник Србије Александар Вучић све време говори да морамо да сачувамо мир и да зато инсистирамо на дијалогу и споразумима који су постигнути.

Петковић је нагласио да мора да се имплементира све из Брисела и указао да ЗСО није формирана 3.367 дана.

„Бројаћемо сваки дан док се она не формира“, истакао је Петковић.

Петковић је указао да је за Приштину север КиМ „стара опсесија“ и да су специјалци Росу девет пута упадали на север КиМ, иако немају право да улазе на север без одобрење Кфора и градоначелника четири општине, пренео је Танјуг.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал