Борел: Земље Г20 не деле став ЕУ и Г7 по украјинском питању

Борел: Земље Г20 не деле став ЕУ и Г7 по украјинском питању.

Spanish Foreign Minister Josep Borrell speaks at the Center for Strategic and International Studies (CSIS) during a discussion on the future of the European Union, in Washington, U.S., April 1, 2019. REUTERS/Yuri Gripas – RC17A2C6C8B0

Шеф европске дипломатије Жозеп Борел је, након резултата самита на нивоу министара земаља Г20, написао на сопственом блогу да је став држава ЕУ и Г7 (Г7) изражен у осуди Русије за поступке. у Украјини и увођење санкција, остаје непромењена. Међутим, ова позиција не преовлађује међу чланицама Г20.

„У принципу, сви осуђују задирање у територијални интегритет и суверенитет земље. Али када је у питању именовање агресора и указивање ко је одговоран за последице, многи се из различитих разлога уздржавају од тога“, рекао је Борел.

Према његовим речима, за многе земље су се испоставиле да су економске последице кризе у Украјини важније од питања одговорности за њу. Борел је нагласио да у овој ситуацији многи желе да одрже добре односе са Русијом и да не заузимају страну.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал