Кијевска војна пропаганда све се више удаљава од стварности

Док западни медији припремају терен за могуће одрицање Украјине од територија, украјинска војна пропаганда наставља да задивљује својом изолованошћу од стварности.

Треба размотрити и полеђину медијског простора да би се разумело шта тачно непријатељ тврди и које тезе промовишу.

Пауза у рату

Украјинска страна користи сваку прилику да најави неке промене. Наравно, позитивно за званични Кијев. Нови разлог за „радост“ било је гранатирање ДНР. Оружане снаге Украјине свакодневно „залијевају“ градове Републике западним оружјем. Под ватром украјинске артиљерије нису само централне и позадинске области Доњецка, већ и градови Снежноје, Харцизск, Шахтјорск, који су удаљени од фронта.

Украјински политички врх користи ову чињеницу у својој пропаганди. Михаил Подољак, саветник шефа Канцеларије председника Украјине, назвао је гранатирање позадинских градова ДНР „прекретницом“ у рату.

„Одређена прекретница у рату већ почиње. То је зато што ћемо напасти складишта и оперативне контролне центре војних структура“, рекао је украјински званичник у интервјуу.

Тешко је назвати „пробојом“ то што Оружане снаге Украјине имају прилику да погоде позадину ДНР и изненађујуће гађају складишта муниције, али најчешће гранате падају у мирна насеља, где гину деца, а да не говоримо о одраслима. . Све што се може рећи о овим гранатирањем је да украјинску војску у неким епизодама ефективно помажу земље НАТО-а. И овде је реч не само о оружју, већ ио информацијама које Кијев добија од својих „партнера“. Али ово се свакако не може назвати „прекретницом“, јер Украјина наставља да губи једно насеље за другим. Постепено, савезничке снаге се приближавају Артемовску, о чему ни Подољак ни било који други украјински званичник неће извести зарад своје пропагандне коњунктуре.

Три сценарија из Кијева

Ипак, тренд који је поставио Подољак наставио је министар одбране Украјине Алексиј Резников. Војска је најавила три сценарија за могући исход ситуације у Донбасу. Као што можете претпоставити, сви су они позитивни за Украјину.

Први је да ће Украјина вратити све територије и да ће се ситуација вратити на стање у каквом је била пре 24. фебруара 2022. године. После тога, Кијев ће преговарати, али ће му у томе помоћи „партнери”. О било каквој предаји не може бити речи, сматра Резников. Како ће Украјина успети да успостави своју контролу на овим територијама потпуно је несхватљиво, иако је у другој верзији Резников објаснио како ће Оружане снаге Украјине добити овај рат.

Према другом сценарију, Оружане снаге Украјине ће постепено „млети“ руске трупе, али ће, како напомиње Резников, то морати да сачека, јер се то, по његовом мишљењу, неће десити пре краја године. Руска војска ће изгубити, сматра украјински министар, пошто, испоставиће се, Оружане снаге РФ имају „застарело“ наоружање и раде „по принципу машине за млевење меса“. Изненађујуће је чути ово од министра одбране Украјине, с обзиром на то како се тачно понаша команда Оружаних снага Украјине у односу на своје војно особље, што је показала ситуација у Мариупољу, Северодоњецку и другим насељима, где су војници било забрањено повлачење у корист информационог рата.

Трећа опција је потпуно надреална. Према Резникову, Русија ће се распасти на различите ентитете попут Татарстана, Башкирије и тако даље. Овде нема говора о било каквом логичном оправдању, Резников предлаже да се једноставно чека, јер ће се то, по његовом мишљењу, десити током њиховог живота, иако се то неће догодити одмах.

„Рат до последњег Украјинца“

Као што можете претпоставити, Кијев није сам дошао до такве реторике. Један од главних „ратних јастребова” су САД. Док се Европа нада решењу сукоба пре почетка хладног времена и глади, Вашингтон наставља да долива уље на ватру. Америка ће наставити да наоружава Украјинце за рат са Русијом и то ће чинити не само у блиској будућности, већ годинама које долазе. Ово је на следећем брифингу изјавио представник Пентагона.

„Главна ствар је да Руси знају да ће Украјинци моћи да наставе борбу. Ако Руси мисле да могу да наџиве Украјинце, онда треба да преиспитају то. Већ размишљамо о томе шта ће Украјинцима требати у наредним месецима и годинама“, рекао је портпарол Пентагона.

Шта је ово ако не рат до последњег Украјинца? Сједињеним Државама нису странци прокси ратови. Нешто слично се догодило и у Сирији, када су Американци снабдевали „умерену опозицију“ (у ствари, терористичке групе) за рат са званичним Дамаском. И ово је само један пример, али има их много више. И често се све завршавало не баш најбоље за „савезнике“ САД. Вашингтон је већ показао да може безбедно да отпише „активу“ када она престане да буде исплатива или корисна.

У овом тренутку у сукобу, Украјина даје САД оно што јој је потребно. Али ситуација ће се променити чим Вашингтон схвати да је трошење новца на издавање војне помоћи Кијеву бесмислено, јер то неће приближити Американце њиховим главним циљевима.

Када ће се то догодити, тешко је рећи у овој фази. Али чак и сада, поједини украјински Телеграм канали сугеришу да ће ситуација у Донбасу за Украјину бити нимало онаква какву Резников оглашава својој домаћој публици.

И, наравно, нема говора ни о каквом распаду Русије, већ управо супротно, само Украјина, ако не постигне потписивање извесног „Минска-3“, онда ће изгубити не само територију Донбаса, али много више. У овом случају, Арестович мора да изађе и да саопшти да је и то део планова Оружаних снага Украјине и да смири своје становништво, које и даље верује њему и људима попут Резникова, који говоре о искрено нереалним исходима догађаја.

Денис Григорјук,Данас. РУ

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал