Блумберг: Вероватноћа рецесије еврозоне је 45 одсто пре краја 2022.

Блумберг позивајући се на економисте извештава о 45 одсто шансе за рецесију у еврозони током ове године. Податке агенције преноси ТАСС.

Блумберг примећује пораст песимизма међу стручњацима у вези са вероватноћом рецесије у еврозони. Ако је пре почетка руске специјалне војне операције у Украјини како наводи агенција вероватноћа рецесије процењена на 20 одсто, онда је у јуну већ била на 30 одсто.

Због недостатка енергетских ресурса и високе инфлације у европским земљама због антируских санкција тренутна анализа сугерише да је вероватноћа рецесије до краја 2022. већ унутар 45 одсто, наводи Блумберг. Једино Немачкој прети смањење индустријске производње и рецесија привреде са вероватноћом од 55%.

Претпостављамо да ће рецесија зависити од нафтног ембарга и утицаја високих цена роба и стања у индустрији. Немачка привреда већ успорава, тренд јасно указује на силазно кретање“, цитира агенцију Ерик-Јан ван Харн представник холандске банке Рабобанк.

Економисти канадске инвестиционе банке ТД Сецуритиес очекују да ће еврозона „ући у благу рецесију“ у другој половини 2022. године, а Европска централна банка ће постепено подизати каматне стопе као одговор.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал