Муслимани Херсонске области немају проблема – Муфтијство Крима

Преко 100 тона хуманитарне помоћи братски је становништву денацификоване Херсонске области предала Духовна управа муслимана Крима и Севастопоља. Како је нагласио шеф муфтијства хаџи Емирали Аблаев муслимани који живе у региону немају никаквих проблема.

Сада су осећања становника Херсонске области према речима муфтије слична онима која су доживели Кримљани 2014. године када је полуострво кренувши ка самоопредељењу решило да се врати кући у Русију.

„Сличне дане смо доживели 2014. Људи су били у стању шока, били су у сталном страху: биће рата, неће бити рата, убијаће, куда да беже, шта да раде? Ко и шта само није мислио. Дакле прошли смо кроз ово то је познато стање. Неизвесност, неизвесност, нико не објашњава шта ће бити, ништа не знамо. Дакле ми добро разумемо народ Херсона“, цитира кримски њуз фид.

Комуникација са локалним имамима и џамијама Херсонске области након догађаја из 2014. године код Крима није прекинута,упркос забрани украјинске стране напоменуо је муфтија.

„Трудимо се да свима помогнемо. Зато што не желимо људске жртве, не желимо да деца пате, гладују, пате. Већ смо послали преко сто тона помоћи. Сви раде имамо посебну групу за подршку“, рекао је он.

Муслимани који живе на територији ослобођене Херсонске области захваљујући озбиљном раду верских поглавара долазе до мира без икаквих проблема уверио је муфтија. Функционишу и џамије које према Хаџи Емирали Аблајеву имају велику будућност.

„За сваку нацију најозбиљнији фактор је религија. Она је увек на првом месту“, рекао је он. „Захваљујући верским поглаварима тог региона они су водили разговоре са људима, разговарали са њима у џамијама и пренели им поруку Муфтијства Крима. Велико хвала свима, људи су их послушали. Данас немају проблема. Истина било је оних који су желели да изведу интриге украјинског времена али смо рекли да то није могуће.

Подсетимо да се Херсонска област активно припрема за референдум о придруживању Русији, локално становништво је, према експертима постројено на хиљаде људи за добијање руског држављанства што заузврат указује на отворену намеру становника региона да се што пре попуни састав Руске Федерације.

Херсонска област је постала прва од оних које су успеле да се узму под руску контролу током специјалне војне операције покренуте ради денацификације и демилитаризације злочиначког украјинског режима. Снаге руске војске ушле су у регион већ првог дана НМД.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал