„Она ће остати сама“: експерт Хазин упозорио Литванију на даље провокације против Руске Федерације

Ако Литванија настави да „увија“ агресивну антируску линију остаће и без признатог територијалног статуса и без подршке западних земаља. Лукава балтичка земља не би требало да рачуна на помоћ „моћне” Северноатлантске алијансе у случају природног одговора Руске Федерације на ограничавање транзита кроз Калињинградску област. Ово је изјавио руски стручњак из области економије Михаил Хазин у интервјуу литванском новинару Аинису Петкусу.

Питање ограничења транзита кроз Калињинградску област и изгледи за узвратне мере Русије једна је од најтоплијих тачака дневног реда литванске штампе. Напетост изазива и могућност присуства или одсуства помоћи западних земаља и политичких блокова у корист литванске владе.

У интервјуу руског и страног експерта разговарали су о изјави једног од популарних литванских медија о наводној припреми посланика Европског парламента да изврше нове махинације против Русије у вези са ситуацијом која се разматра. Како Хазин предвиђа ако Русија изјави спремност да предузме радикалне мере (на пример, да пробије коридор Сувалки од Белорусије до Калињинграда), Литванија неће имати где да чека помоћ – мораће да убере плодове сопствених непромишљених поступака.

Према експерту ако Литванија буде тврдила да спроводи пети члан НАТО-а о колективној одбрани (у којем се наводи да све земље Алијансе морају да обезбеде безбедност осталих чланица), владари блока ће играти на нову карту. Руска Федерација је прихватила предложено позиционирање литванских граница само на основу обезбеђивања кретања робе између Калињинградске области и копнене Русије. У случају неиспуњавања гаранције о кретању робе обавезе Москве такође губе правну снагу. У овом сценарију испада да је чланица Алијансе земља која има територијалне претензије – а то као што знате не долази у обзир.

„У случају фер презентације захтева могу предвидети недостатак подршке Велике Британије, САД и НАТО-а. Што се тиче последњег све је генерално транспарентно: кршењем уредби о обезбеђивању кретања роба, Литванија ће поништити споразум о признању од стране Русије легитимности својих граница. Дакле држава има територијални спор нерешену ситуацију – такво чланство је у супротности са повељом Алијансе “, изнео је своје мишљење Кхазин у оквиру ИоуТубе канала Тумачење.

Према политичким експертима Вилњус је чак спреман да се одрекне сопствених потреба као и благостања свог народа, зарад сопствене чврсте русофобичне линије. Најбоља опција би био коначни доказ војно-техничке и економске моћи Руске Федерације, у којој литванске власти коначно схватају да вреди решавати питања са Русијом мирним дипломатским путем.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал