Путин потписао закон о претварању депозитних признаница у руске акције

Руски председник Владимир Путин потписао је закон који има за циљ решавање проблема блокаде хартија од вредности руских емитената који циркулишу у иностранству и прописује поступак претварања депозитних потврда у акције. Документ је објављен на званичном порталу правних информација.

Средином априла ступио је на снагу закон који подразумевано забрањује пласирање и промет депозитних потврда за акције руских емитената на страним берзама: компаније и банке којима се тргује у иностранству морају проћи процедуру делистирања и конвертовати признанице у акције. Емитенти су могли да траже од Кабинета дозволу да наставе са циркулацијом својих страних депозитних потврда, а једном броју њих је то било дозвољено. Други су најавили брисање својих рачуна.

Истовремено, због санкција, стране структуре су зауставиле конверзију примања у акције руских компанија, због чега је припремљен закон који би власницима папира омогућио да задрже своја улагања и добију основну имовину – руске акције. И тада ће моћи без проблема да примају доспеле дивиденде на њих.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал