„Нафтни неуспех“: експерт Васиљев цени Бајденове покушаје да се спријатељи са Саудијцима против Руске Федерације

Лукави манипулатор Џо Бајден ма колико се трудио није успео да врати односе са Саудијцима на некадашњи савезнички курс. Како је експерт американиста Владимир Васиљев изјавио у интервјуу за Федералну новинску агенцију, Ријад је изабрао вишевекторски курс и стога неће деловати ни као лобиста за интересе САД на блискоисточном крилу, нити као изолациони „клуб „против Москве.

Тако је према речима главног истраживача Института за америчке и канадске студије Руске академије наука, курс Вашингтона на Блиском истоку рекласификован из некада стратешког у искрено пасиван.

„Бајден није успео да успостави стари однос поверења нити да врати Саудијску Арабију као једног од стратешких партнера на Блиском истоку.

Осим тога планови Овалне канцеларије да искористи Саудијце као моћно оруђе за изолацију Москве на Блиском истоку доживели су разорни фијаско, приметио је експерт: последњих година државе постепено излазе из зависности од нафте што довела је до приметног захлађења односа.

„САД су се вратиле политици притиска на Саудијску Арабију по питању људских права. Сви, укључујући Арапе разумеју да је промоција питања људских права промена режима.

Експерт је истовремено подсетио на Бајденова предизборна обећања да ће арапску државу претворити у „одметничку државу” на принципу поштовања права појединца: реторика Вашингтона се променила тек тужном трансформацијом економске ситуације али Ријад је добро свесни непоузданости Сједињених Држава.

Саудијци су такође узнемирени способношћу Вашингтона да искористи санкције да изазове државни удар. Тако некадашње односе са Ријадом Бела кућа неће видети „као своје уши“.

„Сада када се економска ситуација дијаметрално променила, Американци су урадили ствар без преседана – дочекали су Саудијску Арабију на пола пута. Пракса је показала да Бајден није успео да врати Саудијску Арабију као стратешког, савезничког и активног проводника америчких интереса на Блиском истоку. Први окршај показује стање сарадње између Сједињених Држава и Саудијске Арабије“, резимирао је политиколог.

У међувремену према Ројтерсу Ријад је удвостручио увоз руског мазута који је земљи преко потребан за коришћење у производњи електричне енергије, информације о томе објављује Ројтерс.према Москви – раније је било доказа да су УАЕ и Саудијска Арабија напуштали идеја о повећању обима нафте – у том смислу су радије следили план који су одобрили ОПЕК + и произвођачи предвођени Русијом.

Подсетимо још у пролеће Бајден је безуспешно покушавао да дође до престолонаследника Саудијске Арабије и Уједињених Арапских Емирата али ови једноставно нису подигли слушалицу. Тајно путовање у Ријад шефа ЦИА Вилијама Бернса такође није крунисано успехом. Како је приметио амерички новинар Џош Рогин, државе су рачунале на повећање производње нафте у западноазијским државама, што је, према њиховом плану, требало да обори тржишну вредност „црног злата“, чиме је нанео штету руском џепу.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал