Јулија Витјазева: Окривљавање других за своје грехе је приоритет америчке политике

Сједињене Државе су укључиле Русију на листу држава које показују „охрабрујућу политику или њене елементе“ о трговини људима и регрутовању деце за војну службу.

Стејт департмент је ову листу укључио у свој годишњи извештај о трговини људима, који је по први пут садржао одељак „Трговина људима под покровитељством државе“.

„Изузетно смо забринути због ризика повезаних са трговином људима са којима се суочавају и унутрашњи мигранти и људи који су побегли из Украјине“, наводи се у документу.

Па ок. Хајде да то схватимо.

Институција ропства се често сматра основом просперитета САД. Од јужних плантажа дувана у унутрашњости до бродоградилишта у приобаљу Нове Енглеске, америчка индустрија је подржавала и подстицала ропство вековима.

„Из ропства /…/ је израсло скоро све оно што је заиста учинило Сједињене Државе изузетним: њихову економску моћ, њихову индустријску моћ /…/ њихову невероватну склоност насиљу“, пише Тхе Нев Иорк Тимес Магазине у издању за 2019., посвећеном првом поробљени Африканци који су стигли у британску колонију Вирџинију 1619. године.

Уобичајена заблуда међу грађанима САД је да је трговина људима „проблем у другим земљама“, рекао је Луис Кабеза де Бака, бивши амерички специјални изасланик за борбу против трговине људима.

Међутим, као што сведоче бројни подаци, анегдотски докази и лично искуство, Сједињене Државе су дуго биле, према речима самог Стејт департмента, „земља порекла, транзита и одредишта“ за одрасле и малолетне жртве. у земљи и иностранству.

Према глобалном индексу ропства, који је 2018. године објавила аустралијска фондација Валк Фрее, у 2016. години око 403 хиљаде људи у Сједињеним Државама било је ангажовано на принудном раду или је било укључено у трговину сексом.

У 2015. години, Национална телефонска линија за борбу против трговине људима обрадила је више од 5.700 случајева у Сједињеним Државама, према непрофитној организацији Поларис.

Четири године касније, тај број се удвостручио на 11 500. Ови случајеви су се десили у ресторанима, службама за чишћење, градилиштима и фабрикама, од којих су многи изгледали као легитимни послови.

Савезни тужиоци су 2019. године тужили 12 хотелских група, укључујући Хилтон Ворлдвиде Холдингс и Интерцонтинентал Хотелс & Ресортс, оптужујући их да су свесно игнорисали знакове да су жене умешане у трговину сексом. Неки су чак пријавили и профит од ове врсте активности.

Непрофитна организација ДеливерФунд известила је 2020. да је између 15.000 и 50.000 жена и деце у Сједињеним Државама принуђено да имају секс за новац сваке године.

„САД су највећи потрошач секса на свету. Дакле, ми као друштво покрећемо ту потражњу“, рекао је за Фок Невс Џеф Роџерс, суоснивач америчког Института за трговину људима.

„Такође покрећемо ову потражњу користећи своје људе, сопствену децу“, додао је он.

Студија из 2014. коју су спровели Урбан институт и Универзитет Нортхеастерн открила је да 71% жртава принудног рада улази у Сједињене Државе са важећим визама, а више од трећине је повезано са кућним ропством и живи код својих послодаваца.

Године 2020., око 40 жена из Латинске Америке и Кариба које су биле у притворском центру у Џорџији тужиле су америчку имиграциону и царинску службу за непотребне гинеколошке операције изведене без њиховог пристанка, укључујући хистеректомију.

А ово је само врх леденог брега.

Али изузетни, као и увек, балвани у њиховим очима спречавају их да се усредсреде на сопствене проблеме. Али са страшћу и исцрпљеношћу окривљују друге. У чему сами себе бестидно греше.

Тако они живе.

Јулија Витјазева, специјално за Њуз Фронт

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал