Блумберг: Танкери који су превозили иранску нафту прешли на транспорт руске сировине

Више од десет танкера, који су се раније бавили превозом иранске нафте преоријентисали су се на руску сировину, пренела је агенција „Блумберг“, позивајући се на податке аналитичке компаније „Вортекс“. Такође се наводи да је Русија највећи извозник нафте у Кину.

„Од праћених бродова, њих једанаест који су раније превозили иранску нафту, од априла превозе руску нафту и производе, што износи шеснаест испорука у овом периоду“, наводи се у објави.

Према речима аналитичара „Вортекса“ за тржишта сирове нафте Армена Азизјана, како све више компанија престаје да превози руску нафту и нафтне деривате, они који су упознати са трговином сировинама у условима санкција, наставиће да користе своје танкере за превожење руске нафте на исток.

Како је прецизирано, већина бродова који су почели да превозе руску сировину припада типу „Афрамакс“ и могу да превезу 730 хиљада барела нафте. Истовремено, међу њима постоје и велики танкери, који могу да приме и око два милиона барела црног злата.

Према „Блумбергу“, због тога су испоруке из Русије порасле до 250 хиљада барела дневно у првој половини јула, што је за 170 хиљада барела дневно више, него у априлу.

Према подацима кинеске царине за јун, које је јуче објавила агенција Ројтерс“, Русија други месец заредом остаје највећи извозник нафте у Кину.

Наводи се да је Кина у мају повећала увоз руске сировине за 55 процената на годишњем нивоу, и отприлике за четвртину у поређењу са априлом. Као резултат тога, месечни обим испорука од 8,42 милиона тона је постао рекордан, што је омогућило Русији да потисне Саудијску Арабију са првог места међу добављачима нафте у Кину.

У јуну је увоз руске нафте, укључујући цевоводом „Источни Сибир — Тихи океан“ и морске испоруке, износио 7, 29 милиона тона, што је скоро десет процената више, него пре годину дана, иако је ниже од мајског рекорда.

Након почетка специјалне операције Русије у Украјини, западне земље почеле су да уводе бројне санкције Москви, а нарочито на руске енергенте. Тако, шести пакет санкција Европске уније предвиђа увођење постепеног ембарга на увоз руске нафте. Мере такође укључују забрану осигурања бродова, који превозе руску нафту.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал