Турска: Споразум о извозу жита нема крајњи рок

Прехрамбени споразум нема крајње рокове, аутоматски ће се продужавати ако не буде проблема и приговора, саопштио је турски министар националне одбране Хулуси Акар.

„Нисмо ограничили споразум на неки период, неке бројке су помињане на почетку, али не покрећемо ово питање у овој фази. Предлажемо да се овај споразум одржи и настави док теку радови (у оквиру споразума)“, рекао је Акар и додао да уколико не буде раскида, потражње, примедби или потврде било каквих промена, овај споразум ће се аутоматски обнављати и настављати.

Према његовим речима, Турска ће пратити безбедан улазак и излазак бродова из украјинских лука.

„Турска ће контролисати све бродове пре уласка и изласка из мореуза, опет, заједно са нашим партнерима. Контролисаће их Турска у складу са споразумом који смо овде потписали… Пратићемо безбедан улазак и излазак бродова из украјинских лука у оквиру плана. Тренутно немамо потребу за деминирањем“, рекао је Акар за „Си-Ен-Ен Турк“.

Акар је додао да ће се ускоро састати са руским колегом Сергејем Шојгуом по прехрамбеним питањима.

У Истанбулу је у петак потписан мултилатерални споразум о укидању ограничења на испоруку руских производа за извоз и о помоћи Русије у извозу украјинског жита.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал