Блумберг: Немачка је на ивици рецесије

Пословно поверење у Немачку пало је на најнижи ниво од почетка 2020. године услед све већег страха да ће рекордна инфлација и обуздавање руских снабдевања енергентима гурнути највећу европску економију у рецесију преноси Блумберг.

Пословно поверење у Немачку пало је на најгори ниво од првих месеци пандемије услед све већег страха да ће рекордна инфлација и ограничене испоруке енергената из Русије гурнути највећу европску економију у рецесију.

Индекс очекивања који је у понедељак објавио институт Ифо са седиштем у Минхену пао је на 80,3 у јулу са 85,8 у јуну.

„Немачка је на ивици рецесије“, рекао је председник Ифо-а Клеменс Фуест. „Високе цене енергије и опасност од несташице гаса оптерећују економију. Компаније очекују значајно погоршање пословне активности у наредним месецима.”

Бундесбанка је прошле недеље упозорила да ће поскупљења вероватно остати повишена у наредним месецима и да би се чак могла интензивирати у септембру када привремена помоћ престане. Забринутост око испоруке руског гаса „погоршава изгледе“ за раст немачке привреде, наводи се у месечном извештају банке.

Главни ризик за Немачку која увози значајан део свог природног гаса из Русије јесте да ће даље успоравање или престанак снабдевања енергентима довести до даље инфлације.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал