Хрватска апелује на Аустрију да врати скинути грб у Блајбургу

Шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман изјавио је у Бечу да је Хрватска апеловала на аустријску извршну власт да помогне у настојањима за враћање, како је рекао, “хрватског историјског грба на спомен-камен Почасног блајбуршког вода на Блајбургу“.

Министар се током радне посете Бечу састао са својим аустријским колегом Александером Шаленбергом с којим је, како је пренела агенција Хина, између осталог, разговарао “о за Хрватску осетљивом питању, а то је уклањање историјског грба с првим белим пољем на Блајбургу“.

„Иако ми знамо да је то питање савезне земље и локалних власти, али сам свеједно ипак апеловао на извршну власт да помогне у настојањима како би се тај грб вратио на начин да се појасни да је то историјски грб и да га не треба доводити у везу с режимом за време Другог светског рата”, рекао је Грлић Радман.

Грб, који се налазио на приватном поседу аустријског удружења Почасни блајбуршки вод, уклоњен је у мају, а хрватско министарство је реаговало протестном нотом у којој је истакло да је „сам грб вековима био саставни део хералдике Хабсбуршке Монархије и као такав често је истицан на разним историјским грађевинама и у разним списима, стога нема и не може имати противуставне конотације”, наводи Хина а преноси Танјуг.

Такође је наведено да је „проглашење историјског хрватског грба фашистицким симболом непотребно наштетило угледу Републике Хрватске”, те да такво тумачење Хрватска „најоштрије одбацује”, пренела је агенција.

Политика

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал