Орбан: Ако се рат ускоро не заврши, доћи ће до масовне незапослености у ЕУ

Аустријски канцелар Карл Нехамер критиковао је данас спорост Европске комисије у вези са заједничком набавком гаса, а мађарски премијер Виктор Орбан довео је у питање сврсисходност санкција ЕУ према Русији.

„Заједничка енергетска платформа била би важнија него икада, како земље ЕУ не би биле међусобно конкуренција“, казао је Нехамер на заједничкој конференцији за новинаре.

Затражио је од Брисела брже деловање.

„Постоје многе најаве Европске комисије, али само мало примене онога што је речено“, констатовао је аустријски канцелар.

Орбан је критиковао стратегију санкција ЕУ против Русије као средство за окончање рата у Украјини. Он је упозорио на опасност ратне привреде и рецесије.

Предложена рационализација гаса је први знак ратне привреде, сматра Орбан.

Навео је да ће, ако се рат ускоро не заврши, доћи до рецесије са последицама масовне незапослености у Европи.

Казао је да се рат на овај начин не може победити и да је потребна промена стратегије.

„Без промене стратегије нема мира, а без мира нећемо решити проблем, нећемо имати енергију и упашћемо у ратну привреду“, подвукао је мађарски премијер.

Нехамер је казао да у основи подржава евалуацију санкција, али је оценио и да је тренутно прерано.

Санкције ће, каже, пре или касније деловати.

Истовремено је поручио да је важан принцип да санкције морају више погодити оног против којег су усмерене, а не да доносе већу штету оном који их је увео.

„Због тога је став Аустрије јасан, а то је да није могућ ембарго на руски гас због зависности аустријске и немачке привреде“, подвукао је Нехамер, преноси Танјуг.

Истакао је да би последице по немачку привреду повукле Аустрију и водиле ка масовној незапослености.

Орбан је, коментаришући план ЕУ за ванредну ситуацију у вези гаса, рекао да то не радује његову земљу, пошто се одузимају права јер је до сада енергетика била у надлежности држава чланица.

„Европско јединство је важно и зато примамо к знању ту меру и покушаћемо да је применимо са што је могуће мање штете“, најавио је Орбан.

Што се тиче билатералних односа, Нехамер је рекао да постоји пријатељство две земље, а то подразумева и критику када постоји неслагање, а Орбан је грађанима Мађарске поручио да је добио уверавање колеге да ће Беч и даље подржавати Будимпешту.

Уједно се дистанцирао од антисемитизма, рекавши да у Мађарској постоји нулта толеранција према антисемитизму.

Орбан се тиме осврнуо на његову изјаву од протеклог викенда у којој се изјаснио против мешања раси, али и Немачкој поручио да има искуства са „гасним коморама“.

„Ја сам политичар који је против имиграције, и против сам већег броја миграната у нашој земљи. Јасно сам говорио и раније да сам за очување наше културе. У томе се разликујемо“, нагласио је он.

Најавио је да ће Мађарска наставити да штити своје границе, а тако и спречава да мигранти дођу до Аустрије, што је у интересу Беча.

Дешава се, каже, да понекад не формулише најразумније.

Орбана су у Бечу, испред седишта аустријског канцелара, дочекали демонстранти, који су, када је излазио из аутомобила, бучно негодовали.

Политика

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал