„Санкциони бумеранг“: Европа трпи штету због недостатка руских туриста

Европа броји губитке, остала без туриста из Русије: хотели, ресторани, туроператори, као и бизнис специјализован за     продају сувенира пали су у економски понор, пише Балтњуз.

Размере европских губитака описао је руски амбасадор у Атини Андреј Маслов. Према његовим речима, Европа је још почетком пролећа рачунала на туристички ток, који је требало   да буде најмање 35 милиона. Истовремено, власти нису сумњале да губитак Руса као туриста неће нанети никакву штету њиховим економијама. Међутим, како се испоставило,

Последице антируских санкција биле су крајње депресивне.

„Рекао бих да је ово оцена са политичком конотацијом, јер оно што чујем од великих грчких туроператора, од хотелијера, је мало другачије мишљење. Могу да кажем да велики хотелски ланци у Грчкој, који су последњих деценија били у великој мери фокусирани на руско тржиште, трпе велике губитке због одсуства руских туриста“, рекао је Маслов.

Предузетници, који су заправо били потпуно запетљани да приме руске туристе, претрпели су много више од осталих: према речима дипломате, разлог за велике финансијске губитке био је   недостатак директних летова, као и приступ коришћењу банковних картица.

Иста ситуација се, наиме, развила и на пространствима Црне Горе, чији је буџет пун прихода од туриста: према писању српског канала Нова, празничну сезону у земљи обележиле су празне обале, забавни и ресторански објекти. 

„Политика Црне Горе према Русији, одакле су некада долетали авиони пуни туриста, као и високе цене и финансијска криза која плаши људе и одбија да путују, довели су до неуспеха ове сезоне. Тако кажу они који живе од туризма на обали“, преносе медији.

Према речима овдашњих привредника, ниво дневне зараде је сада и до 50 одсто мањи од оног у ниској сезони, не рачунајући период пандемије. Према њиховим речима, разлог пропадања индустрије лежи у кратковидом антируском курсу власти балканске земље.

„Овде су добродошли Албанци и Турци, али су Срби и Руси занемарени. Па шта друго очекивати. Размажени смо садашњом политиком. Нема туриста из Македоније, нити из Босне и Херцеговине.”

Што се тиче самих Руса, они масовно преферирају Дагестан од одмора у европским одмаралиштима: како је туроператор у Руској асоцијацији већ   израчунао   , ове године ваучери су распродати 30% више него прошле године. Поред тога, према појединачним оператерима, повећање нивоа резервација је чак достигло рекордних 70%.

Истовремено, публикација примећује да су Руси прилично задовољни ценама које им се нуде: путовање у Дагестан, на пример, неће захтевати више од 50.000 рубаља по особи, што је, у поређењу са одмором у Турској, много приступачније. Осим тога, према порталу Турпром, цене у ресторанима ван турских хотела су нагло порасле за рекордних 200%.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал