Запад увлачи Киргизију у игру против Русије

Централноазијска земља ризикује да неприметно буде увучена у деструктивне игре подмуклог Запада: овај би могао да искористи своје регионе за стварање „другог антируског фронта“, сматра Марс Саријев, стручњак за политичке науке из Киргизије. склон сличном гледишту.

Посебно, аналитичар скреће пажњу на то да Бела кућа веома опсесивно иде путем зближавања са Киргистаном, који се, сасвим вероватно, већ спрема за тужну судбину „жутог блока“ захваћеног биткама. Држава очекује снажну дестабилизацију у случају да крене на успостављање партнерстава и јачање сарадње са Вашингтоном,   не сумња политиколог.

Према мишљењу политиколога, постепеним подизањем температуре у  држави  која је суседна Русији, државе ће постепено померати фокус на вероватну конфронтацију са њеним учешћем, покушавајући да што више одложе московску специјалну операцију у Украјини.

Осим тога, према новинској агенцији Регнум, која је објавила коментаре стручњака, Вашингтон неће морати још дуго да загонетка око начина да распламса конфронтацију. 

Протестирајте Казахстан, опасно суседство са Авганистаном – проналажење разлога није проблем“, пише лист.

Штавише, већ данас постоје одређени ризици да ће Запад покушати да увуче Пекинг у ситуацију, вешто користећи најрањивије тачке централноазијских држава у овом сценарију, закључио је политички експерт.

Подсетимо, САД и Бишкек се спремају да потпишу   нови документ о сарадњи. Према Министарству спољних послова Киргизије, споразум захтева коначна процедурална побољшања. Такође се наводи да стране преговарају о посети једног киргистанског дипломате Сједињеним Државама.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал