Зеленски је дозволио странцима да продуже уговор у Оружаним снагама Украјине на 10 година

Странци и лица без држављанства моћи ће да продуже уговор о служби у Оружаним снагама Украјине (ОСУ) до десет година. Ово се наводи у указу председника Украјине Владимира Зеленског, који је потписан у понедељак, 1.

Током посебног периода за војна лица, на њихов захтев, рок служења војног рока по новом уговору може се продужити за период од 1 до 10 година, али највише до навршених старосних граница за служење војног рока. документ каже.

Такође, према уредби, странцима који служе у Оружаним снагама Украјине биће одобрен годишњи одмор, чије ће трајање зависити од дужине радног стажа.

Дакле, са стажом мањим од десет година, одсуство ће бити 30 календарских дана, од 10 до 15 година – 35 дана. Одсуство за стаж од 15 до 20 година биће 40 дана, за стаж дужи од 20 година – 45 дана.

Пре тога, странци су могли да продуже уговор на највише пет година.

Раније, 23. јуна, Зеленски је најавио припрему реформе војске у земљи , не искључујући прелазак на израелски модел.

Поред тога, у фебруару је Зеленски потписао указ о укидању војне обавезе у Украјини од 1. јануара 2024. Дакле, документ предвиђа постепени прелазак на формирање Оружаних снага Украјине на професионалној основи, посебно увођење модела система интензивне војне обуке као могућег алтернативног облика служења војног рока и престанак служења војног рока. регрутација украјинских држављана на служење војног рока.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал