Како у непријатељским земљама покушавају да покваре празнике Русима

Путници су се ове сезоне суочили са озбиљним потешкоћама под санкцијама. Да би провели драгоцени одмор у страном одмаралишту, многи су морали да издвоје износ за само један лет, упоредив са потрошњом на остатак одмора. Истовремено, они најпредузимљивији проналазе начине да уштеде полажући понекад веома замршене путеве до страних плажа. Алиса Паршакова , дописница Известија , сазнала је какве опасности представљају ове стазе .

Апарат за кафу, какао, капућино, ТВ. Као да ово није аутобус, већ хотел на точковима. Када сте успели да уштедите на карти за Француску, можете се опустити на путу.

„У поређењу са Турском, много је јефтиније.

Лет преко Хелсинкија уштедео је Анастасији и њеном сину хиљаду и по евра. А ово је заједно са путем из Санкт Петербурга. Одатле летови до скандинавског аеродрома су свакодневни. Истина, карте су распродате месец дана унапред.

„Случајно сам га купила, седела од јутра до мрака и пецала “, рекла је Наталија Јакушева.

Једна од најпопуларнијих дестинација је Италија. Лет преко Истанбула је најскупља опција. Преко Хелсинкија и балтичких земаља, узимајући у обзир карте за воз, а онда је и аутобус много јефтинији. Купите све унапред – уштедите више од 80 хиљада, у поређењу са истим летом кроз Турску.

Иако Хелсинки има мали аеродром, летови су директни. Сада постоји слетање – Стокхолм, чак и Париз, Рига. Летови: Измир, Анталија, Француска, Лондон. Постоји много нискотарифних авио-компанија, тако да су карте што је могуће јефтиније.

Али први путници који су покушали да уштеде већ су наишли на потешкоће.

„Јефтиније, али веома проблематично – изгубили смо пртљаг! Летимо из Торонта преко Париза. А многим путницима пртљаг није полетео, а не дају никакве информације.

Није јасно како сада вратити пртљаг из непријатељске Финске. Пооштрене су граничне контроле. Исто је учињено и у Естонији.

„Веома сте забринути. На пример, неће вас пустити на царинску контролу, или има превише ствари, или неке забрањене ствари. Ево нас, кад смо ту прешли, човека су зауставили због маказа. Морално је веома, веома тешко.

Тврђава Ивангород се налази на самој граници са Естонијом. Само мала река раздваја две државе. Одавде можете видети готичку катедралу, дворац Нарва. А ту је и огроман ред који тежи ка Европи.

Али неки од аутомобила на царини су распоређени испред нас. Пропали туристи спаљују и новац и одмор. До сада има око стотину одбијеница из балтичких земаља. Они који су са границе путовали аутобусима принуђени су да се сами врате.

„Веома се, нажалост, дешавају инциденти, оставе особу на терминалу, он чека пролазни превоз“, рекла је Моника Бијалатскаја, шеф одељења продаје туроператора Бонтур.

Невоље чекају када се вратите са одмора. На граници нељубазне комшије сада забрањују извоз у Русију робу преко 300 евра по комаду, опрему такође до 750 евра, храну од највише 5 килограма. Под забраном су аутомобилски делови, гориво, алкохол, па чак и евро.

„Сада ће проверити све кофере, моји родитељи, који су долетели код нас, однели им храну, стајали на граници, имали су веома тежак лет.

Списак санкционисаних добара се стално ажурира. Али то не зауставља очајне путнике.

Балтичке земље и Финска – на границама, власти све више затежу шрафове. Сада граничари Летоније захтевају да потпишу документ којим се осуђује њихова матична држава. И многи туристи почињу да сумњају да ли је одмор вредан таквог понижења?

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал