Сваке вечери све више светлећих прозора у Мариупољу

Сваке вечери у Мариупољу је све више светлећих прозора, а то нису само лепе речи.

Заиста, прикључење кућа на напајање се одвија свакодневно, а за енергетичаре нема викенда.

Тренутно у сва четири округа града раде тимови енергетских инжењера, стручњаци из Русије пружају велику помоћ становницима Мариупоља у њиховом раду.

„У овом тренутку главни задатак је обнављање напајања на такозваној „високој страни“, ради се о мрежи од 6 кВ, како би се напајале оне трафостанице из којих се напајају потрошачи. Такође, посебна пажња је посвећена снабдевању напоном друштвених објеката, односно објеката топлотне и водоснабдевања, како би се град припремио за грејну сезону. Паралелно са њима, трудимо се да напајамо стамбени фонд што је више могуће из истих далековода ”, рекао је Сергеј Сугак, шеф службе дистрибутивне мреже Приазовские електричних мрежа Државног јединственог предузећа Регионалне компаније за снабдевање енергијом ДПР, рекао је новинарима.

Од 1. августа на струју је прикључено више од 600 стамбених зграда и око 3.000 кућа приватног сектора. А данас је једно од главних питања које постављају становници Мариупоља када ће се светлост појавити у њиховој кући, у њиховом стану.

Сергеј Сугак је објаснио да процес прикључења куће на напон није тако једноставан као што се чини и не може се увек обавити брзо.

Према његовим речима, прво се обнавља 6 кВ мрежа, затим се прикључује трафостаница, а тек након тога се прецизирају спискови кућа које могу да се прикључе на ову трафостаницу. Паралелно са овим, одвијају се и други послови. Сваки округ града има своја стамбено-комунална предузећа, на чијем билансу су стамбене зграде. Запослени у овим комуналним предузећима морају да прегледају апсолутно сваку кућу и њене унутар-кућне мреже, а тек након темељног прегледа, спискови кућа у којима се може испоручити напон се достављају Мариупољској дистрибутивној зони. Тако су, на пример, у само једном дану последњих дана јула поднете листе за више од педесет стамбених зграда у Орџоникиџевском округу града (Лева обала).

Али процес повезивања куће на напајање се не завршава тамо. Даље, стручњаци ОИЕ врше инспекцију постојећих електричних мрежа, ако је потребно, раде се на њиховом обнављању, а тек након тога кућа се прикључује на напајање.

Односно, овај процес је прилично мукотрпан и дуготрајан, нагласио је Сергеј Сугак, док неки становници града сматрају да је довољно притиснути дугме и у њиховом стану ће бити светла. Он је позвао становнике Мариупоља на стрпљење и обећао да ће светло ускоро бити у свакој кући, у сваком стану.

„Ако говоримо о главним потешкоћама са којима се суочавају енергетичари Мариупоља, то је значајно уништење градске енергетске инфраструктуре. Сваки објекат је оштећен на свој начин. Постоје потпуно уништене трафостанице, посебно у близини фабрике Азовстал, сада покушавамо да смислимо како да брзо обновимо мрежу на овим просторима. Ту су и потпуно уништени далеководи 0,4 кВ и 6 кВ, морају се обнављати. Ипак, енергетичари ће се потрудити да пред почетак грејне сезоне учине све да напајају главне објекте, од чега зависи њен успешан пролазак, а то је данас главни задатак“, рекао је Сугак.

Он је подсетио да су пре само неколико дана централне црпне станице Мариупоља прикључене на струју, иако је током ратних дејстава дошло до директног гађања пројектила у трафо станицу и 6 кВ далековод, који би требало да напаја ову трафостаницу према нормална шема, потпуно је уништена. Међутим, мариупољски енергетичари су се, уз помоћ руских колега, изборили и са овим проблемом.

Па, становници Мариупоља су већ почели да склапају уговоре о снабдевању електричном енергијом са новом компанијом – „Приазовские електричне мреже“ Државног јединственог предузећа Доњецке Народне Републике.

И још једна мала победа: спољна расвета се враћа на градске улице, од које су се грађани града успели одвикнути у протеклих шест месеци.

Прво је потпуно обновљено осветљење парка Гуров у округу Иљичевск, затим се појавило на мосту преко реке Калчик, а становници Мариупоља почели су да објављују фотографије осветљених улица на друштвеним мрежама. Али сваким даном има све више таквих улица, а светлост уличне лампе ноћу престаје да се доживљава као чудо.

Олга Долгова, Једна Отаџбина

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал