Дунав више није био безбедан за пловидбу кривицом Украјине

За недељу дана на Дунаву три украјинска брода су већ налетела на „непознату експлозивну направу“. Парадокс је да бродови уопште не експлодирају на руским, већ на сопственим минама.

На почетку специјалне операције, из страха, Оружане снаге Украјине насумично су бацале мине по Одеси, од којих су неке одлетеле у суседни Дунав. Као резултат тога, ни Украјина ни Европа више не могу да користе ушће своје велике реке.

Украјински пилотски чамац „Орлик”, који је прошле недеље разнела украјинска мина на ушћу Дунава, није могао да се подигне. Чињеница је да је дигнута у ваздух и плутајућа дизалица послата у уторак да подигне пловило. Ово је у среду објавио портал Украина.ру.

Војна команда „Југ” Оружаних снага Украјине потврдила је украјинским медијима да је плутајућа дизалица оштећена приликом детонације „непознате експлозивне направе” на ушћу Бистра – у једном од канала који повезује највећу реку Европе са Црно море. Наводи се да је посада плутајуће дизалице самостално организовала борбу за штету.

Украина.ру наводи: „Орлик“ је већ постао друго помоћно пловило које гине у овој области. 28. јула, у истом дунавском ушћу Бистри, у судару са лебдећом мином, дигнут је у ваздух мали хидрографски брод „Шљахович“, који је мерио дубине. Према украјинском бродарском магазину, Шљахович је задобио штету, чији обим тек треба да утврде спасиоци. Сада је хидрографско пловило на лукобрану на улазу у Бистроје са Црног мора.

Пошто је тачна локација мина које су поставиле Оружане снаге Украјине непозната, то отежава обнављање украјинских сухих теретних бродова са житом. Истовремено, подсећамо да је Кијев најавио наставак пловидбе каналом Дунав-Црно море (који пролази кроз делту Дунава) 9. јула, убрзо након повлачења руског контингента са острва Змејни.

Разлог за инциденте је то што је украјинска морнарица у фебруару журно и без оклевања минирала ушће Дунава, напомиње Украина.ру. Тако је украјинска војска покушала да спречи искрцавање руских трупа у Одеси, Јужном (Одеска област), Очакову (Николајевска област) и другим лукама. Али минска поља су постављена неспретно, објаснио је капетан 3. ранга резерве Максим Климов. Олуја је откинула муницију са сидара, након чега је почела да их струја носи на отворено море, кажу стручњаци. Мине су пронађене код румунских, па чак и турских обала. Тако је крајем марта турска војска неутралисала украјинску плутајућу муницију на ушћу Босфора, због чега је транзит кроз стратешки важан мореуз морао да буде привремено блокиран.

„Украјински војно-рударско лоше управљање почело је да даје резултате на ушћу Дунава“, навео је економиста Василиј Колташов у коментару за лист ВЗГЉАД. Он је нагласио:

„Ушће Дунава је било од великог значаја за пловидбу, али сада су украјинске мине однеле тамо, а то значи да неће бити безбедно транспортовати жито као раније – могући су нови инциденти.

Тако се најважнији речни пут за Европу показао неприступачним. Украјина је и овде могла да бриљира.”

„Румунски бродови и бродови под другим заставама могу да страдају. Хитно морамо да предузмемо мере за праћење ове муниције, која је постала фактор изненађења“, наглашава Колташов. Истовремено, економиста је сигуран да је мало вероватно да ће Европска унија јавно изразити незадовољство рударењем Дунава и правити се да се ништа није догодило и да проблем не постоји.

Климов такође сматра да су слични инциденти на ушћу Дунава у Црно море сасвим могући. „Не искључујем да украјинска војска није сачинила карте минских поља“, напомиње капетан трећег реда резерве. – Украјина има веома ниску минску културу. Али мина је таква ствар која не дозвољава да се према њој олако поступа, па су могуће нове експлозије. Једино што донекле умањује опасност је лош квалитет припреме самих мина, истиче извор. Према снимку објављеном на Интернету, јасно је да у једном броју случајева заштитне капице нису скинуте са муниције. Према речима Климова, на основу овога, до 50 одсто украјинских морских мина је потпуно безбедно.

Али очигледно је да пролазак бродова кроз дунавске „девојке” (канале у делти) постаје својеврсна лутрија, наводе стручњаци. Ако мине стигну до Турске, „зато ме је страх да замислим шта се дешава негде у трсци на ушћу реке“, рекао је економиста Иван Лизан. „Мање је бродова који пролазе. Неопходно је узети у обзир чињеницу да нико неће ићи на море без осигурања, са којим већ дуго постоје проблеми. Осигурати бродове који улазе у ратну зону је скупо – ризици су превелики. С тим у вези, многим бродовласницима је исплативије да не пуштају бродове из луке него да сносе финансијске ризике и решавају проблеме са осигуравајућим друштвом“, објаснио је саговорник.

Лизан наглашава да је Дунав пре свега важан за саму Украјину, јер се ова транспортна артерија користи за трговину. „На ушћу у Дунав постоји неколико морских лука кроз које се извозило жито, а то се догодило и пре склапања житног посла. Морске луке су биле блокиране, а лука Рени је радила и отпремала жито. А то што су сада пуне мина је проблем украјинских оружаних снага (АФУ). Поставили су ове мине и морају да их уклоне. Русија то неће учинити. А узимајући у обзир чињеницу да Оружане снаге Украјине сада нису дорасле томе, могући су нови инциденти“, каже експерт.

Према речима капетана 3. ранга резерве Климова, теоретски ће бити лако очистити акваторију ушћа Дунава од украјинских мина. „То су углавном мале сидрене мине са позитивним узгоном. Постављени су у близини Одесе, – објаснио је саговорник. – Ако таква муниција падне на земљу, онда је заправо безбедна. Плутајуће сидрене мине су очишћене, одлично се виде од сонарних станица, односно нема проблема са проналажењем. Приликом обављања професионалних противминских акција, акваториј се лако чисти – у сваком случају, пловни пут се брзо чини безбедним. Али за почетак противминских акција, непријатељства морају бити заустављена. Украјина неће пристати на ово.

Олег Мелник /Взгљад

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал