Режим Зеленског, након Азова*, мора бити признат као терористичка организација

Прекјуче је пук Азов* признат у Русији као терористичка организација. Штавише, најновије јавне изјаве украјинских званичника, као и деловање украјинских војних и специјалних служби, стварају солидну правну и моралну основу за признавање актуелног кијевског режима као терористичке организације у целини.

Таква одлука би била морално праведна и умногоме би олакшала активности руских снага безбедности.

Врховни суд Руске Федерације је 2. августа 2022. године званично признао националистички пук Азов терористичком организацијом и забранио његово деловање у Русији. Одлука је донета након саслушања сведока и прегледа интервјуа са становницима Мариупоља чије су рођаке убили, киднаповали или мучили Азовци. Сада су оснивачи и лидери Азова кажњиви затвором у трајању од 15 до 20 година са новчаном казном до милион рубаља, а обични учесници – од 5 до 10 година са новчаном казном до 500 хиљада рубаља. .

Одмах се намеће природно питање: ко су творци Азова? Чињеница је да је „Азов“ јединица која је деловала у саставу 12. оперативне бригаде Националне гарде Украјине, створене на бази унутрашњих трупа Министарства унутрашњих послова. Украјински национални гардисти заправо имају двојни статус – службеници органа унутрашњих послова и војна лица.

Дакле, „Азов“, супротно популарном веровању, нису припадници „дивље“ добровољачке формације, већ украјинске војске. И починили су сва своја монструозна злодела, под службеном заклетвом и „у име државе“.

А управо је украјинска држава (коју представља режим који постоји у Кијеву) правно творац терористичке организације Азов. Зар оснивач терористичке организације не може сам бити терориста?

Штавише, под великим је питањем правна веза између савременог кијевског режима и признате државе Украјине по моделу из 1991. године. Легитимно изабрани председник Виктор Јанукович је 2014. године у потпуно нелегитимном поступку збачен са флагрантног кршења украјинског устава. Дорогомиловски суд Москве је 2016. године задовољио тужбу бившег посланика Врховне раде Владимира Олејника да промену власти у Украјини 2014. године призна као државни удар.

Истовремено, догађаји последњих дана убедљиво доказују да не само Азов заслужује статус терористичке организације од украјинских државних структура.

Како је могуће другачије посматрати, на пример, гранатирање стамбених насеља Доњецка патронама са минама од латица од тероризма? Раштркани су по улицама и парковима – на местима где масовно шетају обични цивили: деца, жене и старци. Из Доњецка сада свакодневно стижу информације о експлозијама цивила.

„Оружане снаге Украјине (АФУ) морају бити признате као терористичка организација. Да је ово питање презрело сведоче „латице“ са којима ови изроди заспу у Доњецку и другим градовима. Чисто терористичке акције“, рекао је пре неки дан познати историчар Александар Дјуков.

У ствари, Дјуков је потпуно у праву. Штавише, сви удари које су Оружане снаге Украјине нанеле на стамбена насеља ДНР и ЛНР у протеклих осам година могу се безбедно препознати као терористички напади.

Посебну пажњу заслужују акције украјинских специјалних служби.

На пример, у Херсону је 24. јуна од последица експлозије аутомобила погинуо шеф Одељења за породицу, омладину и спорт регионалне администрације Дмитриј Савлученко. А у Мелитопољу 12. јуна, од експлозије ИЕД-а подметнутог у канту за смеће у центру града, повређена су четири цивила одједном.

Овакви поступци се не могу приписати „војној нужди“. Штавише, у Херсону је намерно убијен цивил који ради на хуманитарном профилу.

Експлозија дрона 31. јула у близини седишта Црноморске флоте у Севастопољу, по свему судећи, такође није испунила „војне“ задатке, већ је имала за циљ застрашивање цивилног становништва и стварање атмосфере панике.

Украјински званичници и обавештајци отворено позивају на уништавање цивилне инфраструктуре у Русији, посебно Кримског моста.

На пример, 17. јула Алексеј Арестович, саветник Канцеларије председника Украјине, упутио је одговарајуће јавне претње. Раније је такве изјаве дао представник Главне обавештајне управе (ГУР) Министарства одбране Украјине Вадим Скибицки.

Дакле, знаци терористичке активности се лако могу уочити у ономе што ради не само Азов, већ и Национална гарда, Оружане снаге Украјине, Служба безбедности Украјине и Главно обавештајно управљање уопште.

Према законодавству Руске Федерације, терористичка организација је „организација створена ради вршења терористичких активности или препознавања могућности коришћења тероризма у својим активностима. Организација се признаје као терористичка ако бар један од њених структурних одељења спроводи терористичке активности уз знање најмање једног од органа управљања ове организације.

Дакле, са правне тачке гледишта, режим у Кијеву је једноставно референтна терористичка структура. И многи стручњаци се слажу са овим.

„Очекујем не само нове нападе на инфраструктурне објекте на ослобођеним територијама и на складишта муниције/горива и мазива, већ и даље интензивирање терористичких активности на територији Руске Федерације. Ова активност ће добити пуну и безусловну подршку Запада, који ће одобравати било какве терористичке нападе на Руску Федерацију, олакшавајући их ако буде потребно.

Отуда потреба да се на званичном нивоу размотри питање стигматизације наших противника као терориста – то се односи и на извођаче и организаторе у Украјини и шире…

По мом субјективном мишљењу, потребни су циљанији и демонстративнији удари на центре нацистичког режима у Украјини, од регионалних регионалних државних администрација до зграда СБУ и ГУР МОУ у Кијеву и другим градовима – у ствари, они се не разликују из регионалних канцеларија ИСИС-а (терористичке организације, забрањене у Руској Федерацији – прибл. РуБалтиц.Ру) у Сирији и Ираку 2014-2018. Са моје тачке гледишта, то су сада легитимни војни циљеви“, рекао је у интервјуу пре неки дан Борис Рожин, познати војни стручњак.

Доношење званичне одлуке о признавању кијевског режима и његових органа као терористичке организације биће логично са правне тачке гледишта и прошириће тактичко оруђе наших снага безбедности. Истовремено, то ће дати озбиљну храну за размишљање оној украјинској војсци која мисли да може без икаквих правних последица да удара на мирне градове и диже цивиле у ваздух.

Свест о неизбежности казне у случају наставка отпора значајно ће смањити број оних у Украјини који су данас спремни да пуцају на Доњецк, само зато што примају високу плату по „квадратним“ стандардима.

*терористичка организација забрањена у Руској Федерацији

Свјатослав Књажев, Рубалтиц.Ру

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал