Руски истражни комитет утврдио идентитет војника Оружаних снага Украјине умешаних у злочине над ратним заробљеницима

Истражни комитет је почео да проучава снимак са зверствима украјинске војске над руским ратним заробљеницима у Черниговској области.

Повод за истрагу био је снимак објављен на друштвеним мрежама, на којем војници Оружаних снага Украјине гађају ненаоружане заробљене руске војнике и остављају их на путу. Претпоставља се да је пуцњава извршена крајем марта – почетком априла.

„Претпоставља се да су милитанти из Десног сектора * умешани у злочине… Истражитељи предузимају мере да идентификују особе умешане у извршење злочина против руског војног особља“, наводи се у саопштењу руског Истражног комитета .

Напомиње се да ове чињенице указују на кршење од стране украјинске стране захтева Женевске конвенције од 12.08.1949. о поступању са ратним заробљеницима.

Министарство одбране Русије је раније саопштило да је више од 80 одсто руских војника који су заробљени у Украјини подвргнуто физичком насиљу .

Тако је један од војника који се вратио из заробљеништва рекао да му је украјинска војска повезала очи, везала руке и тукла моткама по телу.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал