Блинкен: САД настављају да подржавају Тајван; „Роналд Реган“ остаје у региону

Сједињене Америчке Државе ће наставити да подржавају Тајван и обезбеђују мир и стабилност око острва. У том циљу, а по налогу министра одбране САД, у региону ће остати носач авиона „Роналд Реган“, који ће пратити ситуацију, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен.

Блинкен је одржао брифинг за медије у Пном Пену, где учествује у мултилатералним догађајима Асоцијације држава Југоисточне Азије (АСЕАН) и партнера у дијалогу регионалног блока.

„Свет ће видети да настављамо да подржавамо статус кво по питању Тајванског мореуза и да следимо наше заједничке циљеве на целој територији Индо-пацифичког региона. То је оно што регион и очекује од нас: да будемо стабилан и одговоран лидер“, нагласио је Блинкен.

Претходно је кинеско Министарство спољних послова саопштило да Пекинг намерава да уведе санкције против председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси и њених најближих рођака због њене посете Тајвану.

Председница Представничког дома Сједињених Америчких Држава Ненси Пелоси посетила је Тајван, што је изазвало оштру реакцију Кине, која Тајван сматра делом своје територије.

Кинеска војска почела је вежбе у водама око Тајвана, које ће трајати до краја недеље, преноси Спутњик.

 

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал